Foto ImiraFoto

Eerste verlies voor dames Barons

Basketbal

PRINCENHAGE - De basketbalsters van Barons hebben dit weekend voor het eerst dit seizoen verloren. In Vlissingen was de plaatselijke BC met 72-61 te sterk.

De thuisclub schoot beter, reboundde beter en was sneller in de omschakelingen. Barons werd vooral afgetroefd in de verdedigingen. Barons speelde, met name in het eerste kwart, veel te slap om het de tegenstander moeilijk te maken. Diverse verdedigingsvormen waren nodig om een beetje schwung in het Bredase basketbal te krijgen. In de vierde periode leek dat te lukken met de fullcourt man-to-man maar de achterstand was inmiddels te hoog opgelopen om nog aanspraak op de overwinning te kunnen maken.

Barons begon redelijk. Na twee gemiste afstandschoten viel een driepunter binnen en verkleinde Barons de achterstand die toen al op het scorebord stond. Tot 6-5 bleef Barons in het spoor van Vlissingen. Daarna kreeg de Zeeuwse formatie tegen de zone- en pressverdediging van Barons zoveel ruimte, dat het eenvoudig kon uitlopen tot 22-9 in de zevende minuut. Coach Martin Gommers koos voor de eerste keer voor een omschakeling naar een man-to-man. Onder aanvoering van de enige Barons-speelster met een dikke voldoende, spelverdeelster Sanne van Dongen, haalde Barons een klein beetje van de achterstand af. Maar de 28 tegenpunten na het eerste kwart betekenden een diepterecord in dit seizoen.

Voor het tweede kwart was echter wel het juiste ritme gevonden. Barons bleef geloven in een goede afloop en dat bleek terecht. Puntje voor puntje krabbelden de gasten zich terug, terwijl Vlissingen nu geen gaten in de Barons-defensie kon vinden. Bij rust was de koploper van de hoofdklasse weer bijna helemaal terug in de wedstrijd (32-30) en in de derde minuut van het derde kwart proefde Barons voor het eerst van een voorsprong: 36-37. Het bleek echter ook de laatste keer te zijn, want Vlissingen hervond het ritme en strafte nu bijna elke Bredase fout genadeloos af. Toch bleef het spannend. Een ongelukkige laatste minuut zorgde ervoor dat een 42-42 gelijke stand nog veranderde in een 46-42 achterstand bij aanvang van het laatste kwart.

Vlissingen opende met een driepunter en speelde daarna de centers vakkundig aan. Bij een 59-44-voorsprong besloot Barons-coach Martin Gommers tot een alles-of-nietspoging om de zege nog binnen te halen. Met een fullcourt press wist Barons Vlissingen inderdaad te ontregelen, maar het zuur verdiende balbezit werd toch weer te vaak eenvoudig ingeleverd waardoor Vlissingen simpele lay-ups mocht lopen. In de slotfase zocht Barons de aanval nog vooral via drives van Sanne van Dongen die daardoor vaak aan de vrije worplijn belandde. Zij toonde zich daar erg trefzeker (12 op 15) en haar 28 punten waren prachtig maar ze had deze graag ingeleverd voor een overwinning.

BC Vlissingen ds1-Glaslijn/Barons ds1 72-61 (28-17, 32-30, 46-42)
Scores Barons: Sanne van Dongen 28, Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren 8, Liedewei Ratgers 8, Kirsten van de Sande 5, Janneke Brouwers 3, Leontien Evers 3, Anouk Goverde 2, Asha Gommers 2, Joyce van Rijkevorsel 2.