Slaapplaats van een dakloze. foto Erik Eggens
Slaapplaats van een dakloze. foto Erik Eggens

Breda wil twee nieuwe verslaafdencentra in stad

Politiek

BREDA – Het stadsbestuur slaat wat betreft de opvang van verslaafde dak- en thuislozen een nieuwe weg in. Er komen twee nieuwe woonvoorzieningen voor alcohol- en drugsverslaafden in de stad. “En niet ergens achteraf in een weiland”, stelt wethouder Cees Meeuwis.

Uiteindelijk moet de opvang leiden tot re-integratie van de verslaafde daklozen. Meeuwis benadrukt stellig dat de nieuwe opvangcentra niet vergelijkbaar zijn met ’t IJ aan de Slingerweg. “Alcoholverslaafden en drugsverslaafden worden gescheiden omdat het samenbrengen van die groepen juist tot veel overlast leidt.”

De wethouder ziet de discussie over waar de opvangcentra te plaatsen al wel aankomen. “We houden er rekening mee waar de voorzieningen wel en niet kunnen komen”, stelt Meeuwis. “Pal naast een basisschool, dat zie ik niet snel gebeuren.” De wethouder is wel van mening dat het plaatsen van de voorzieningen in de stad bij het proces hoort.

Waar de locaties moeten komen, is nog niet bekend. De locatie moet in ieder geval het etiket ‘zorgbestemming’ dragen. “We hebben ongeveer 15 locaties die we nog moeten onderzoeken.”

Voor 2012 moeten er in Breda twee voorzieningen voor verslaafde daklozen zijn. Eenmaal afgekickt is er voor die personen plaats in de opvangcentra in Etten-Leur en Oosterhout, met wie de gemeente Breda hierin een nauwe samenwerking heeft.

’t IJ aan de Slingerweg gaat door in een afgeslankte vorm, juist omdat er nieuwe plekken beschikbaar worden gesteld. Waarschijnlijk krijgt ’t IJ dan ook een lagere bijdrage.