Marten Toonderprijs 2011 uitgereikt in Breda

Cultuur

BREDA - De Marten Toonderprijs wordt volgend jaar uitgereikt in Breda. Vorig jaar kreeg striptekenaar Jan Kruis de prijs uitgereikt in Groningen.

Marten Toonder (1912-2005) was een stripauteur. Omdat volgend jaar het Stripfestival weer in Breda plaatsvindt, is er volgens de gemeente ‘alle reden voor de uitreiking in Breda te laten plaatsvinden’. “Het festival en de uitreiking sluiten prima aan bij onze ambitie om stad te zijn van beeldcultuur en erfgoed”, meent Cultuurwethouder Wilbert Willems.

Het Stripfestival in Breda duurt van 9 tot en met 11 september en speelt zich af op verschillende locaties in de stad: in het Chassé Theater, het stadskantoor, het Graphic Design Museum, De Grote Kerk en het Centrum voor Beeldcultuur. Op die plekken komen gespecialiseerde markten, exposities en presentaties.

Jan Kruis was in 2010 de eerste striptekenaar die de Marten Toonderprijs won. De prijs van 25.000 euro, is ingesteld door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst om striptekenaars te eren, die met hun oeuvre een bijdrage hebben geleverd aan de strip en het Nederlands cultureel erfgoed