Afbeelding

College moet naar provincie voor meer woningen

Politiek

BREDA – De gemeenteraad is niet tevreden over aantal toegestane woningen dat Breda mag bouwen. Het college van burgemeester en wethouders moet terug naar de provincie wanneer de nood hoog is.

In plaats van 20-duizend mag Breda van de provincie Noord-Brabant ‘slechts’ 7340 woningen bouwen. “Veel te weinig. Dat pikken we niet. Het college moet bij de provincie aandringen op meer”, zei CDA-raadslid Andre Lips.

Ine van Hasselt was blij met de 130 procent marge waardoor de mogelijkheid bestaat eventueel meer woningen te realiseren dan in eerste instantie is toegestaan. Toch was ook zij niet tevreden.

“Wij moeten niet de rekening gepresenteerd krijgen van de krimp in de regio. In Breda hebben we met een andere situatie te maken. Hier is er juist sprake van een toestroom van mensen uit de regio en de Randstad”, aldus het VVD-raadslid.

Ook Dick Vuijck van Breda ’97 en John Stubinitsky van Leefbaar Breda wezen op de groei die Breda verwacht. “Breda is een goede woonomgeving door de positie tussen de havensteden Rotterdam en Antwerpen. Ik begrijp niets van de toewijzing van maar 7000 woningen”, meldde Stubinitsky.

Wethouder Alfred Arbouw zei nog steeds in gesprek te zijn met de provincie. “Het vastgestelde aantal is het uitgangspunt. Daar kunnen we niet zomaar onder uit. Maar als we een kans krijgen zullen we die pakken. Maar dan moeten we wel met hele goede argumenten komen.”