Veel vraagtekens en kritiek komst ‘wietpas’

Politiek

BREDA – Ondanks dat de politiek zich in januari buigt over de plannen voor invoering van een pasjessysteem voor coffeeshops, kwam het onderwerp toch donderdag al tijdens de raadsvergadering aan bod. De mogelijke invoering van een 'wietpas' houdt de gemoederen ernstig bezig.

GroenLinks vroeg hiervoor speciaal een zogenaamd twee minuten debat aan. Fractievoorzitter Selcuk Akinci diende uiteindelijk een motie in waarin hij aan de burgemeester vroeg dat de komst van een ‘weedpas’ niet gaat zonder inzet van extra politiecapaciteit. Ook wilde hij een duidelijk standpunt van de raad.

Van der Velden gaf aan dat Opstelten overtuigd is van het invoeren van de pas en dat Breda extra politie wel kan vergeten, maakte hij bekend. De burgemeester meldde dat hij nog niet kon overzien hoe en wanneer de maatregelen van kracht worden.

“Het kabinet is aan zet. Ik heb al eerder tegen de minister gezegd dat de Bredase raad niet kiest voor het pasjessysteem. Maar steun verdient de minister wel. Zeker gezien de ernst van de situatie. Hij zet zich krachtig in de strijd tegen de criminaliteit in Brabant.”

Een meerderheid van de gemeenteraad kon zich wel vinden in de punten van GroenLinks al vonden ze de timing in verband met het geplande debat niet gepast. Wat helder werd is dat die fracties nog vele vragen hebben over het pasjessysteem.

De VVD liet in het midden waar zij naar toe willen. Raadslid Boaz Adank zag nog geen aanleiding zich uit te spreken tegen of voor het pasjessysteem. PvdA ziet liever een totaal pakket net als D66. “Dus zowel naar de voordeur als de achterdeur kijken”, zij fractievoorzitter Miriam Haagh.