Afbeelding

Grasmat NAC in watten gelegd voor laatste wedstrijd

NAC

STEENAKKER – Het barre winterweer speelt menig veldbeheerder van Eredivisieclubs parten. Zo ook bij NAC. Met de laatste wedstrijd voor de boeg voor de winterstop wordt met man en macht het veld vertroeteld. “Ik denk dat het zaterdag doorgaat.”

Jan Braspenning, veldbeheerder bij de club uit Breda, heeft er zijn handen vol aan. Gelukkig beschikt NAC over veldverwarming, net zoals de andere clubs uit de hoogste regionen van het voetbal.

“Dat is vanuit de KNVB verplicht. We hebben het systeem nu al een paar weken draaien. Dan staat de temperatuur op 18 graden. Met dit koude winterweer en sneeuw gooien we hem open tot het maximum van 45 gaden”, legt Braspenning uit.

Volgens de NAC-man is het geen probleem dat de vrijdagmiddag gevallen sneeuw smelt op het gras. Dat wordt pas ernstig wanneer er echt veel sneeuw valt. Daar is nu geen sprake van, meent hij.

Afdekken is de ogen van Braspenning wanneer het sneeuwt geen optie. Het gevaar bestaat dat het onmogelijk is het afdekzeil te zwaar wordt belast door het gewicht van de sneeuw. “Dan krijg je het zeil er nooit meer af. En met een tractor verwijderen lukt ook niet, want dan wordt het een zooitje. Met vriezen werkt het goed. Dan houdt enigszins de warmte vast.”

Voor morgen verwacht hij niet al te grote problemen, maar voor de zekerheid staan er toch heel wat mensen paraat om in actie te komen. Braspenning is dan ook vol vertrouwen.

“Ik houd continu de weersverwachting in de gaten. Morgenochtend ben ik er zo rond 7 uur en analyseer het veld. Als het nodig kan ik 80 man optrommelen die dan in vier uur tijd het veld sneeuwvrij krijgen.”