Afbeelding

"Modeontwerpster zijn is niet zo romantisch"

Zakelijk

CENTRUM - Al vijftien jaar maakt Rianne de Witte kleding die is gemaakt van duurzame katoen, maïs of brandnetel. Ze is pionier in Nederland op gebied van duurzame mode. De Witte: “Ik snapte ook nooit waarom kledingmerken zo vaak van collectie verwisselen, dat is zonde van al het ontwerpwerk."

Haar kleding is te verkrijgen in onder meer Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en zelfs Dubai. De Bredase: “Modeontwerpster zijn is niet zo romantisch als veel mensen denken, je bent veel meer bezig met het verkopen van je product, dan het bedenken en maken ervan.”

Dutch Design Award
“Ik kwam op de modeacademie in Breda in aanraking met duurzame materialen, sindsdien ben ik er niet mee opgehouden”, zegt De Witte. “Ik snapte ook nooit waarom kledingmerken zo vaak van collectie verwisselen, dat is zonde van al het ontwerpwerk." Haar bedrijf startte ze in 1996 en in 2006 werd ze genomineerd voor een Dutch Design Award.

Ondanks dat inmiddels haar kleding in bijna heel Europa wordt verkocht en ze zelf ook de halve wereld over reist, is de West-Brabantse stad nog steeds haar thuisbasis. “Ik vind Brabant en Breda gewoon ontzettend leuk”, aldus De Witte.

modeshows
Ze wordt regelmatig gevraagd voor modeshows in Nederland. “Maar die doe ik eigenlijk nooit, dat is te duur en er wordt meer champagne gedronken dan kleding verkocht”, zegt de kledingontwerpster.

Aan de Reigerstraat zit de Rianne de Witte winkel. De ontwerpster en zakenvrouw: “Vroeger kon je hier nog drie dagen in de week binnen lopen, inmiddels zijn we alleen nog maar op zaterdag open en gaat het grootste deel van de verkoop via de webshop.”