Michel Spekkers. foto Ramon Mangold
Michel Spekkers. foto Ramon Mangold

Bedenker 'OpenNu' Spekkers SP-commissielid af

Politiek

BREDA - Michel Spekkers treedt met onmiddellijke ingang terug als commissielid van de SP in Breda. De oprichter van de lokale versie van Wikileaks, OpenNU geheten, constateert dat het combineren van dit project met een politieke functie lastig is. Bovendien wil hij 'alle schijn van belangenverstrengeling vermijden'.

Spekkers begon 9 december met OpenBreda, dat op dezelfde manier gaat werken als WikiLeaks, maar dan op lokaal niveau. Al snel groeide het initiatief uit tot een nationaal plan, waarbij in verschillende gemeenten anoniem naar een onafhankelijke site documenten over de overheid gelekt kunnen worden.

"Ik wil mijn handen vrij hebben voor de projecten die ik doe en ik wil voorkomen dat dit gezien wordt als een SP-ding, want dat is het niet", stelt Spekkers in een reactie. Zijn ervaring, en ook die van de partij, is dat het door de buitenwereld niet los gezien kan worden. "Ik had gedacht dat ik allereerst als mens gezien zou worden, en dan als politicus, maar dat blijkt niet zo te zijn."

Om de onafhankelijkheid van het initiatief te waarborgen en zijn handen vrij te hebben om te kunnen doen wat hij wil, treedt Spekkers nu terug. Daaraan ging een week van gesprekken vooraf tussen Spekkers en de fractievoorzitter in Breda, P{atrick van Lunteren.

Spekkers was sinds de verkiezingen actief als commissie-niet-raadslid voor de SP in Breda. Ook is hij vice-voorzitter van de partij in Breda. "Dat ik terugtreed als commissielid betekent niet dat ik stop bij de SP. Ik blijf gewoon lid, en ik geloof ook in de partij."

SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren betreurt het terugtreden, maar heeft begrip voor de beslissing van Spekkers: "Michel is al geruime tijd zeer betrokken bij alles wat te maken heeft met transparantie en openbaarheid van bestuur. Het oprichten van de lokale Wikileaks is daar een logisch vervolg van. Echter, om iedere schijn van belangenverstrengeling tussen initiatieven als jijendeoverheid.nl en Wikileaks te vermijden, heeft Michel besloten om zijn commissielidmaatschap neer te leggen en zich volledig te richten op deze initiatieven."

De officiële versie van Opennu gaat binnenkort in meer dan 50 gemeenten van start.