SP'er start lokale versie van Wikileaks

Politiek

BREDA – SP-politicus Michel Spekkers start vanaf donderdag een Bredase versie van Wikileaks. Het commissielid wil de lokale transparantie en openheid verbeteren.

Spekkers werd geïnspireerd door de stormachtige ontwikkelingen die het wereldwijd opererende Wikileaks doormaakt. “Absoluut inspirerend, maar het is puur mondiaal. Dus ik dacht waarom niet landelijk, regionaal of lokaal.”

Open Breda, zo als de Bredase tegenhanger van Wikileaks heet, kan vanaf vandaag worden gebruikt om anoniem informatie te deponeren. Hij verwacht niet veel problemen van overheid of justitie. "Maar niet iedereen zal er even blij mee zijn."

De binnengekomen vertrouwelijke informatie wordt in eerste instantie gedeeld met de lokale media. Die moeten volgens Spekkers bepalen of iets nieuwswaardig is. "Vanaf dan kunnen de media het publiceren en kan het online geplaatst worden."

De SP-politicus hoopt dat zijn initiatief landelijk wordt opgepikt. "Ik hoop dat meerdere steden dit aangrijpen om zelf een lokale leaks op te zetten. Ik ben voor openheid en transparantie, maar veel mensen durven niet alles naar buiten te brengen. Het is nu mogelijk om dat anoniem te doen. Ik denk dat daardoor het bestuur beter gaat functioneren."

Hij vindt niet dat het openbaar maken van zoveel mogelijk gegevens zijn functie als politicus in de weg zit. "Ik heb met raadsleden een cursus over integriteit gehad. Toch zal ik zo nu en dan ook zelf documenten uploaden. Al ben ik voorstander van dat sommige dingen niet in alle openheid worden besproken", meent Spekkers.

http://www.michelspekkers.nl/open-breda/open-breda-aanleveren/