http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/40456/2010-12-12/wikileaks-techneuten-gaan-het-winnen-van-de-landenfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/40456/2010-12-12/wikileaks-techneuten-gaan-het-winnen-van-de-landenfoto Erik Eggens

‘Wikileaks-techneuten gaan het winnen van de landen’

Politiek

CENTRUM – De Wikileaks-internetoorlog gaat tussen de techneuten en landen, en de techneuten gaan het winnen. Dat staat volgens oud-Kamerlid Mei Li Vos en onderzoeksjournalist Brenno de Winter als een paal boven water.

De wereld heeft het over Wikileaks en de (eventuele) gevolgen ervan. Het onderwerp dan stond ook op de agenda van Karaktur, politiek café georganiseerd door verschillende Bredase politiek partijen. Ook oprichter van de Bredase ‘leakspagina’ Breda Open, Michels Spekkers was daarbij aanwezig.

Spekkers heeft inmiddels 4000 megabyte aan documenten ontvangen van anonieme inzenders. Daar zit volgens hem ‘nog wel veel meuk’ tussen, maar ook een aantal interessante documenten.

Wethouder Saskia Boelema juicht Spekkers' initiatief niet toe, maar veroordeelt het ook niet. “Ik sta hier neutraal in. Transparantie is een groot goed”, zo vindt ze. “Maar de anonimiteit die de website met zich meebrengt is ‘een jammer effect’. Andere alternatieven, zoals bij het Watergate-schandaal in de VS, bestaan toch ook nog steeds, zo stelde ze.

Oud-Kamerlid voor de PvdA Mei Li Vos snapt er niets van dat de politiek nog geen standpunt heeft ingenomen op dit onderwerp. De macht die bedrijven als PayPal en Mastercard hebben om donaties aan de klokkeluidersite te blokkeren, vindt Vos ongewenst.

“Als je het betalingsverkeer beheer beheerst, heb je veel macht”, zegt Vos. “Die mag niet worden misbruikt. De VVD als vrijheidspartij zou moeten opkomen voor de rechten van de site.”