Brief CDA moet onrust koopzondagen wegnemen

Politiek

BREDA – Het CDA heeft bezorgde ondernemers een brief gestuurd over de afspraken die zijn gemaakt rond de versoepeling van het koopzondagbeleid. De partij zegt dat tientallen verontruste winkeliers naar haar waren toegekomen omdat zij niet gelukkig waren over het nieuwe beleid.

De winkeliers waren het niet met de plannen eens vanwege de zondagsrust. Ook stellen zij dat het voor de kleinere winkels onmogelijk is om zeven dagen in de week open te zijn. In de brief legt de coalitiepartij uit welke afspraken er zijn gemaakt en wat er volgens de politieke partij nog moet gebeuren.

Ondernemers in het centrum hebben in een convenant besloten dat er in de binnenstad 19 koopzondagen komen. Het CDA ziet graag dat ook de overige winkeliers in de buitengebieden samen afspraken gaan maken over de koopzondagen en hoopt op deze manier te voorkomen dat winkels 52 zondagen open gaan.

De partij stelt dat er volgend jaar ook een evaluatie van het nieuwe beleid komt. Ook is er een ‘noodrem’ ingevoerd die kan worden gebruikt als het nieuwe regime niet werkt.

De ondernemers moeten nu volgens het CDA rond de tafel komen om te kijken hoe ze de koopzondagen in willen delen. Voor de binnenstad geldt dat er maximaal 19 koopzondagen zullen komen, buiten de binnenstad zijn dat er 52. De winkeliers moeten zelf beslissen wanneer ze deze willen gebruiken. “Het debat is voor nog niet afgelopen, eigenlijk begint het nu pas”, aldus Linda van Beek, raadslid voor het CDA.