Topjaar voor Bredase politicus Klaas Dijkhoff

Politiek

BREDA – Voor de Bredanaar Klaas Dijkhoff gaat 2010 waarschijnlijk de boeken in als een topjaar. Hij werd fractievoorzitter en raadslid van de VVD, de partij die in Breda maar ook landelijk de grootste werd. Sinds maandag mag hij zich ook nog doctor Dijkhoff noemen.

Maandag promoveerde Dijkhoff op zijn proefschrift ‘War, Law and Technology’ dat hij verdedigde aan de Universiteit van Tilburg. Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken en partijgenoot van Dijkhoff, kwam hem persoonlijk feliciteren.

Dijkhoff beaamt dat 2010 voor hem een succesjaar is, maar ook dat het succes niet alleen het gevolg is van een jaar werk. “Ik mag inderdaad niet klagen, maar het is wel een traject. Ik heb er meerdere jaren over gedaan om dit te bereiken. 2010 is wat dat betreft slechts het oogstjaar”, aldus de politicus.

In het onderzoek beantwoordt Dijkhoff de vraag of het oorlogsrecht moet worden herzien door de komst van nieuwe technologieën en de daarop volgende veranderingen in de wijze van oorlogvoeren.

Overigens liggen de twee functies (raadslid in Bredase gemeenteraad en Tweede Kamerlid Den Haag) elkaar volgens Dijkhoff nog niet in de weg. “Het valt nog zeker te combineren”, constateert hij. “Ik heb er voor gekozen niet verder de wetenschap in te gaan, maar politicus te blijven. Met het promoveren doe ik dus nu concreet niks. Als de NS meewerkt, dan vallen beiden functies goed te combineren.”