Tijdens een forumavond presenteerde de Clubraad haar leden voor de Raad van Toezicht. foto Perry Roovers
Tijdens een forumavond presenteerde de Clubraad haar leden voor de Raad van Toezicht. foto Perry Roovers

Fans in Raad van Toezicht: 'Nadruk op financieel plan'

NAC

BREDA – Daar waren ze dan. De twee supporters die mede moeten gaan voorkomen dat het bij NAC financieel weer uit de hand loopt: Ronald Clayden en Berry de Kort Tijdens een door de Clubraad georganiseerde forumavond presenteerden beide heren zich.

Sinds afgelopen vrijdag zijn ze officieel lid van de Raad van Toezicht van NAC. Op die manier kunnen de supporters van NAC via Clayden en De Kort meebeslissen over het beleid van de club.

Ongeveer 50 fans waren op de avond afgekomen. Een klein groepje, waarschijnlijk vanwege het slechte weer en de voorspelde gladheid op de wegen. De aanwezigen luisterden aandacht naar twee presentaties van Bas van Bavel (bestuur) en Sjoerd van Fessem (clubraad). Waarbij de eerste uitlegde hoe NAC ervoor stond en wat de plannen met de club waren en de tweede vooral toelichtte hoe de clubraad te werk was gegaan bij het aanstellen van de nieuwe supportersleden. Na de presentaties werden de nieuwe raadsleden geïntroduceerd.

Samen gaan Ronald Clayden (64) en Berry de Kort (35) al 80 jaar naar de voetbalwedstrijden van hun club. De Kort was duidelijk in zijn boodschap aan zijn collega-supporters. “Verwacht geen wonderen, het verbeteren van de situatie zal zeker vier jaar gaan kosten”, aldus de accountant, opgeleid aan maar liefst vier verschillende universiteiten Hij wil zich vooral gaan richten op een goed economisch plan waardoor er in de toekomst een financieel gezonde club zal ontstaan.

Want daar ging het in 2010 weer eens mis. Iets dat clubvoorzitter Bas van Bavel nog eens toelichtte. In april dit jaar werd bekend dat de club kampte met een begrotingstekort van 3.6 miljoen euro. “Het was nog niet zo erg als in 1999”, zei Van Bavel. Dat was het jaar waarin NAC degradeerde naar de eerste divisie. De fikse tegenvaller was de aanleiding voor het in leven roepen van de nieuwe organisatiestructuur met dus ook een Raad van Toezicht.

In die raad neemt ook Ronald Clayden zitting. Hij heeft al vijftien jaar in een Raad van Toezicht van de gemeente Rotterdam gezeten. Nu is hij toezichthouder bij twee woningcorporaties en een zorginstelling. Clayden zegt: “Het belangrijkste is dat je bij voorbaat vertrouwen hebt in de organisatie waarop je toezicht houdt.”

Samen met de vijf andere leden van de Raad van Toezicht gaan beide heren het bestuur en het managementteam scherp in de gaten houden. Clubraadvoorzitter Sjoerd van Fessem benadrukte nog maar eens dat de sollicitatieprocedure voor deze raad, erg strikt was. Liefst 53 mensen meldden zicg aan voor de twee beschikbare functies. Daarvan bleven er nog 6 over na het lezen van de sollicitatiebrieven. Zij werden uitgenodigd op gesprek. Sjoerd van Fessem: “Eigenlijk waren ze allemaal geschikt.” Zelf wilde van Fessem niet de schijn wekken van vriendjespolitiek, daarom heeft hij de procedure alleen geleid maar geen aandeel gehad in het uiteindelijke besluit.

De Kort en Clayden voldoen beiden aan de eisen die gesteld waren. Zo moesten zij al ervaring hebben met een financiële of bestuurlijke functie, de taal van de supporters spreken en bekend zijn met de NAC-cultuur. En die is helder, stelt Sjoerd van Fessem: “Om half 8 ‘s avonds, met de hele familie, onder het genot van een drankje, een avondje NAC beleven.”