http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-12-03/chasse-theater-zit-een-moeilijke-hoekfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-12-03/chasse-theater-zit-een-moeilijke-hoekfoto Erik Eggens

Uitstellen hoge kunst-btw ‘zeer goed nieuws’

Cultuur

BREDA – Het uitstellen van de btw-verhoging op theaterkaartjes wordt bij de culturele instellingen uiteraard goed ontvangen. “Als het zo is, dan is het zeer goed nieuws”, stelt directeur Cees Langeveld van het Chassé Theater.

Staatsecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) heeft dinsdagmiddag een voorstel gedaan om de verhoging van 6 naar 19 procent met 6 maanden uit te stellen. Dinsdagochtend meldden verschillende media nog dat het Kabinet niet zou ingaan op de motie van de Senaat omdat er geen Kamermeerderheid voor zou zijn.

De directeur van het Chassé Theater heeft nog niet via de officiële kanalen gehoord dat de verhoging met 6 maanden wordt uitgesteld. “Als het zo is dan is het geweldig voor het publiek van het Chassé Theater. Dat vooropgesteld. Natuurlijk is het ook goed voor ons als theater. Mocht het doorgaan, dan hoeven we voorlopig de prijzen niet aan te passen.”

Dat is bij poppodium Mezz aan de Keizerstraat ook het geval. “Het uitstellen van de btw-verhoging is goed. Het geeft ons meer tijd om ons erop voor te bereiden”, meldt woordvoerster Janneke van Oijen van het poppodium.

Mezz had voor de nieuwe concerten al rekening gehouden met een btw-tarief van 19 procent. “Dat nu terugdraaien valt reuze mee”, stelt Van Oijen. “Voor de concerten die al op de planning stonden hebben we besloten geen verhoging door te rekenen, voor de nieuwe wel. Het is iets administratiefs.”

Dat het uitstellen van de btw-verhoging slechts uitstel van executie is, beseffen de twee instellingen zich. "Maar het geeft ons nog wel zes maanden extra", aldus van Oijen.