Afbeelding

Voorzichtige opmars rookruimtes in Bredase cafés

Nieuws

CENTRUM – Enkele Bredase horeca ondernemers openen alsnog een rookruimte in hun gelegenheid. Het toenemende aantal boetes en de 'oneerlijke' concurrentie met kleinere cafés nopen tot actie.

Hangar 20 en café de Bommel gaan binnenkort een rookruimte openen. Uitbater van de Bommel Bas Verberk wil vooral inspelen op de ontwikkelingen. "ik weet niet welke kant het opgaat met het rookverbod, maar ik wil geen risico meer lopen op boetes."

Er zijn ook andere geluiden. Want vernieuwde wet of niet, de cafés van Nanda Koomans (café Sam Sam, Vulling en het Hart van Breda) blijven gewoon rookruimteloos. “Ik heb mij altijd aan het rookverbod gehouden. Zelf rook ik ook, maar ik wilde de wet niet overtreden. Er zijn wel een paar klanten overgelopen naar de concurrent door de handhaving van het verbod", zo geeft ze aan, maar over het algemeen heeft Koomans weinig gemerkt van de inmiddels twee jaar oude maatregel.

Het invoeren van het aangepaste rookverbod door Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is voor de grotere horecagelegenheden aanleiding om te spreken over oneerlijke concurrentie. De 'kleine' collega's mogen immers het roken toestaan. Een van hen is Ruud Bruins, eigenaar van Hangar 20: "Omdat is besloten dat rokers terecht kunnen bij de kleinere horecagelegenheden willen wij de rokers die naar ons komen ook de kans geven binnen een sigaret op te steken. Vandaar dat er binnenkort een rookruimte komt. Ik rook zelf niet, maar roken hoort bij een kroeg. Wij verkopen emotie en daar hoort een biertje en bij sommigen een sigaretje bij."

Het rookverbod wordt door de VWA wel gehandhaafd in de kroegen in Breda, maar er zijn nog veel onduidelijkheden voor de horecaondernemers, zo stellen de uitbaters. Zo is de eigenaar van het café zelf verantwoordelijk voor handhaving van het rookverbod. Raymond Elzerman, eigenaar van bar-dancing Kerkplein en café Janssen, licht dat toe. “Wanneer is het een eenmanszaak? Hoe wordt die 70 vierkante meter bepaald?” vraagt hij zich af. In zijn horecazaken mag er niet officieel niet gerookt worden, maar dat gebeurt wel. “Wij wijzen de bezoekers er wel op dat het niet mag. Daardoor ik heb ook nog geen boetes gekregen”, aldus Elzerman.

Het verbod geldt sinds november alleen nog voor cafés die groter zijn dan 70 vierkante meter en personeel in dienst hebben. Bij de deur moet er een bordje staan of roken wel of niet is toegestaan. "De kleinere horecagelegenheden zijn met de nieuwe regels wel bevoordeeld", stelt Bruins, die dus binnenkort wel een rookruimte heeft.