http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/41156/2010-12-28/bak-prinsenbeek-heeft-na-7-jaar-weer-onderdakfoto SBS3
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/41156/2010-12-28/bak-prinsenbeek-heeft-na-7-jaar-weer-onderdakfoto SBS3

BAK Prinsenbeek heeft na 7 jaar weer onderdak

Cultuur

PRINSENBEEK – De nieuwe loods van SBS3 (Stichting Beheer Strijpenseweg 3) wordt op 2 januari 2011 geopend. Leden van de coöperatiecommissie van de Rabobank Hage-Beek hebben op dinsdag 28 december een cheque van 10-duizend euro overhandigd aan het bestuur van (SBS3) in Prinsenbeek.

Het coöperatiefonds van de Rabobank steunt het initiatief van SBS3 die huisvesting biedt aan drie Prinsenbeekse organisaties: de KPJ, BAK en scouting. Daarnaast kunnen andere verenigingen en instellingen het clubhuis aan de Strijpenseweg 3 voor een schappelijke prijs huren van SBS3.

Op het terrein is dit jaar de nieuwe bouwloods van de Beeckse Algemene Karnavalsstichting (BAK) gebouwd. Deze wordt zondag om 13.30 uur geopend door wethouder Alfred Arbouw, prins Marius XLV van Boemeldonck en voorzitter Huib Jansen van SBS3.

De KPJ, scouting Prinsenbeek en de BAK zijn een unieke samenwerking aangegaan. Samen vormen ze SBS3, ze bouwden de loods voor de BAK en staan op het punt om het clubhuis van de KPJ over te nemen.

Alle drie hebben ze een goede reden voor de samenwerking. De KPJ heeft te weinig leden om de exploitatie van het eigen clubhuis te dragen, de kosten drukten te zwaar op de jaarlijkse begroting, de scouting heeft extra buitenruimte voor het spel van verkennen en de BAK heeft de beschikking over een eigen loods voor het bouwen van de Prinsenwagen, het maken van decors voor jeugdfeesten en BAK-zittingen en voor de opslag van alle materialen.

Het bestuur van SBS3 gaat het clubgebouw verhuren aan clubs en andere mogelijke gebruikers. Met de verhuur moet de exploitatie van het totale terrein gedekt worden. Het clubgebouw wordt aangepast voor breder gebruik, zo komt aan de achterkant sanitair voor de scouts. Voorwaarde voor verhuur is dat er geen feesten in het clubgebouw gehouden worden.

Alle kosten van bouw en verbouwing zijn betaald uit eigen geld van de drie verenigingen, uit sponsoring en uit een bijdrage uit het FMO-fonds van de gemeente Breda. De kosten van bouw en verbouwing zijn laag uitgevallen doordat een aantal bedrijven voor gunstige prijzen werkzaamheden heeft verricht of materiaal geleverd. Bovendien heeft een groep van vrijwilligers veel werk verzet.

De BAK is apetrots op de eigen loods omdat deze stichting met alle materialen op straat stond nadat de BAK de loods aan de Gertrudislaan gedwongen moest verlaten. De gemeente betrekt die loods bij het centrumplan achter het oude gemeentehuis.

Tussen het bericht dat de BAK die loods moest verlaten en de opening van de nieuwe loods op 2 januari, zat ongeveer zeven jaar waarin de BAK zelf op zoek is gegaan naar een oplossing. Deze is gevonden in de samenwerking met scouting en KPJ die toen al met elkaar in gesprek waren. Het aansluiten van een derde partij was voor die twee voldoende om het plan door te zetten.

De gemeente heeft vervolgens meegewerkt aan de wijziging van het bestemmingsplan en het verlenen van de bouwvergunning. Met name de toenmalige wethouder Janus Oomen heeft daarin veel voor SBS3 betekend.