http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41202/2010-12-30/breda-heeft-wel-genoeg-vuurwerkverkooppunten
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41202/2010-12-30/breda-heeft-wel-genoeg-vuurwerkverkooppunten

‘Breda heeft wel genoeg vuurwerkverkooppunten’

Nieuws

TETERINGEN/CENTRUM – Ze mogen niet klagen, de vuurwerkverkopers. Donderdag is de tweede dag dat vuurwerk verkocht wordt. Bij Van Oosterhout werken de medewerkers zich razendsnel door de lange rij klanten heen.

De rijwielhandel heeft het pand, zoals ieder jaar, weer omgetoverd tot vuurwerkparadijs. De fietsen zijn voor deze dagen even achter hekken geplaatst, vuurwerk krijgt nu even voorrang. De medewerkers achter de balie werken zich als een geoliede machine door de lange rij klanten heen.

“Het gaat inderdaad goed”, zegt medewerker Frank van Iersel. “De organisatie loopt op rolletjes. Het is wel druk, maar we kunnen de stroom klanten goed aan. ” ’s Ochtends begint de verkoop van vuurwerk rustig, maar ’s middags loopt het bij Van Oosterhout vol.

Vooral de siervuurwerkpakketten gaan bij Van Oosterhout hard. “Maar die zijn al een geruime tijd populairder dan knalvuurwerk”, constateert Van Iersel. “Hoewel bij de jongeren de rotjes toch in trek blijven.”

Ook Kees aan de Vierwindenstraat ziet dat siervuurwerk erg populair is. “Sinds dat vuurwerk wettelijk zwaarder en mag zijn en dus een mooier effect heeft, wordt dat veel meer verkocht”, meent eigenaar Tijn de Vries.

De Vries ziet veel van zijn vaste klanten weer terugkomen deze periode. De vrees dat Hornbach er met zijn klanten van door zou gaan als de bouwmarkt vuurwerk had mogen verkopen, had hij niet. “Maar ik ben ook niet rouwig om het feit dat ze het nu niet mogen verkopen”, stel de eigenaar. “Hornbach ging onder de inkoopsprijs zitten met het vuurwerk. Dat kan ik me niet veroorloven.”

De eigenaar vindt sowieso dat het aantal verkooppunten van vuurwerk in Breda wel erg hoog is. “In vergelijking met bijvoorbeeld Rotterdam en Den Haag is dat in Breda erg hoog. En dan hebben we de zaken net over grens met België nog niet meegerekend. Nee, ik vind het wel mooi zo.”