Breda koploper in zuinige straatverlichting

Nieuws

BREDA - Breda heeft als een van de eerste Nederlandse gemeenten het koplopercertificaat voor energiezuinige openbare verlichting ontvangen van Agentschap NL. De gemeente ontvangt het certificaat vanwege de inzet om energiebesparende lampen in de openbare verlichting.

“Het gebruik van LED-lampen speelt een steeds grotere rol", meent wethouder Wilbert Willems van Duurzaamheid. "Dat zorgt voor minder energieverbruik en reductie van CO2-uitstoot."

De Taskforce Verlichting van het Agentschap NL heeft gemeenten en provincies gevraagd hun plannen kenbaar te maken en zich als koploper te laten certificeren. Het rapport over openbare verlichting van Breda is ter beoordeling opgestuurd naar het Agentschap NL. Dat heeft in december 2010 geleid tot het verstrekken van het ‘certificaat van koploperschap energiezuinige openbare verlichting’.

In Breda zijn vorig jaar oude armaturen met TL-lampen vervangen door nieuwe met energiezuinige lampen. Dit zorgt voor een besparing van bijna 110.000 kWh per jaar en het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 67,7 ton.

Sinds begin 2008 vonden in Breda vier proeven met LED-verlichting plaats. De resultaten van die proeven zijn opgenomen in het rapport dat naar Agentschap NL is gestuurd. Door de goede resultaten van die proeven heeft het college eerder bepaald dat in alle nieuwbouwprojecten de openbare verlichting uitgevoerd wordt met LED als lichtbron. Inmiddels is in enkele nieuwbouw-projecten in de Talmazone en in Teteringen dit uitgangspunt toegepast.

Er lopen momenteel in Breda diverse acties om tot energiebesparing te komen zoals: ‘licht op vraag’ (ook wel dynamische verlichting) op fietspaden, het verwijderen lichtmasten in het buitengebied; bij verkeersonveilige situaties wordt juist wel verlicht en het dimmen van conventionele verlichting.

Samen met de Regionale Milieudienst en Gemeente Roosendaal heeft Breda een plan bedacht om meer gemeenten actief te laten bezig zijn met energiebesparing in de openbare verlichting. Op dit moment nemen negen West-Brabantse gemeenten hieraan deel.