Opta legt Bredaas bedrijf boete van 550-duizend euro op

Economie

CENTRUM – De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) legt het Bredase bedrijf SD&P Interactive B.V. meerdere boetes op van in totaal 550-duizend euro. SD&P zou volgens de telecom waakhond 1,4 miljoen ongewenste aanmeldberichten per sms hebben verstuurd.

SD&P Interactive laat via haar website weten dat het een rechtszaak en schadeclaim voorbereidt tegen de OPTA. Het bedrijf zegt teleurgesteld te zijn op de beslissing van OPTA om haar een boete van € 550.000 op te leggen. Het management van SD&P Interactive is van mening dat de OPTA met haar boetebesluit de plank volkomen misslaat.

Het gaat volgens de OPTA om het versturen van ongevraagde sms-berichten zonder geldige afmeldmogelijkheid. Hierdoor zaten consumenten ongewild aan een sms-dienst vast, waarbij ze voor elk ontvangen bericht 1,50 euro moesten betalen. Dit zijn meerdere overtredingen van het spamverbod, zo meldt de OPTA.

‘Het is namelijk verboden om commerciële sms’jes te versturen zonder expliciete toestemming van de ontvanger. Daarnaast is het verplicht dat de sms-berichten een geldige afmeldmogelijkheid vermelden. SD&P biedt diensten aan onder de naam Yamtalk en MT50 (MobileFun) via diverse shortcodes, waaronder de codes 4269 en 9988. OPTA heeft honderden klachten over deze diensten ontvangen via www.spamklacht.nl’, aldus de OPTA,

Onderzoek van OPTA heeft aangetoond dat de sms-aanbieder minstens 1,4 miljoen aanmeldberichten zonder voorafgaande toestemming heeft verstuurd. Bovendien heeft SD&P zonder voorafgaande toestemming nog eens 9 miljoen vervolgberichten verzonden zonder daarin een geldige afmeldmogelijkheid te vermelden.