Twitter vervangt deel SMS-Alert diensten politie

Politie

BREDA – De politie Midden en West Brabant gaat het succesvolle SMS-Alert vervangen door Burgernet. Dat betekent dat de politie meer gebruik gaat maken van Twitter en e-mail in 2011 om burgers te informeren en te betrekken bij het oplossen van misdaden.

Door gebruik te maken van onder meer sociale media kan de politie jaarlijks enkele duizenden euro's bezuinigen, geeft de politiewoordvoerder aan. "Een sms'je kost ons 8 eurocent en per keer worden ongeveer 5000 mensen op de hoogte gesteld." Het gaat dan vooral om de zogenoemde afloopberichten die dit jaar alleen via Twitter of via www.politie.nl te zien zullen zijn.

Volgens de politie is in 2010 in elk geval al een succesvol voorbeeld van een overvaller die werd opgepakt door en doorgestuurde bericht via Twitter. Een deelnemer van SMS-Alert deelde de informatie over een voortvluchtige overvaller op Twitter. Een van zijn followers die in de buurt woonde zag toevallig een man over zijn schutting klimmen en een loods ingaan, daarna belde hij de politie die de overvaller kon aanhouden.

Burgernet is de verbeterde versie van SMS-Alert, Mail-@lert en Voice-Alert waardoor de burger nog sneller en adequater geïnformeerd kan worden, zo stelt de politie. De regio Midden en West Brabant sluit zich dit jaar aan bij dit landelijk project. De woordvoerder legt uit dat je je nu nog gewoon kan aanmelden voor de mobiele diensten van de wetshandhavers Midden en West Brabant. “SMS-Alert gebruikers worden automatisch overgezet naar Burgernet.”

Er zijn momenteel ongeveer 100.000 gebruikers van SMS-Alert. Per keer dat de wetshandhavers het alarmeringssysteem gebruiken worden niet alle deelnemers tegelijk gealarmeerd. Alleen de gebruikers die in de buurt wonen van het desbetreffende voorval worden op de hoogte gesteld.