Afbeelding

Onduidelijkheid over verhuizing rechtbank Breda

Economie

CENTRUM – Wethouder Alfred Arbouw gaat er vanuit de Bredase rechtbank in 2015 gewoon van de Sluissingel naar het Stationskwartier kan verhuizen. Het ministerie van Financiën heeft echter op 17 december een investeringsstop aangekondigd.

De stop geldt voor projecten waar nog geen juridische afspraken over zijn gemaakt. Voor de verhuizing van de rechtbank in Breda bestaan wel degelijk afspraken met onder meer de Rijksgebouwendienst. Of die als juridisch kunnen worden gezien, is niet bekend.

De gemeente wil zelf versneld aan de slag met de ontwikkeling van Via Breda. "Maar we gaan er van uit dat de afspraken gewoon blijven staan", zegt wethouder Alfred Arbouw via een woordvoerster. Het ministerie stelde een lijst van projecten op die prioriteit krijgen. "Het wil niet zeggen dat de verhuizing van de rechtbank dan niet doorgaat."

Volgens de woordvoerster groeit de rechtbank zo langzamerhand uit haar jas en is het tijd voor een nieuw gebouw. Alfred Arbouw heeft inmiddeld contact gehad met ambtenaren van de minister. Eind januari volgt er nog een gesprek tussen wethouders en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën.

De komst van de rechtbank naar het Stationskwartier is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De bedoeling is dat zich er een World Trade Centre vestigt. Ook de Belastingdienst verhuist naar het gebied. Hoe dat er voor staat, in onduidelijk.

Arie Slob en Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) hebben Kamervragen gesteld over de investeringsstop.