Afbeelding

Zondagsdissidenten op de vingers getikt

Economie

CENTRUM – Eén van de twee 'dissidente' winkeleigenaren, Pieter Vermaas van Oil & Vinegar, heeft toch besloten om zich aan het convenant van 19 koopzondagen te houden. Vermaas komt terug op zijn beslissing na een gesprek met de voorzitter van de winkeliersvereniging.

Naast Oil & Vinegar was ook muziekzaak Velvet afgelopen zondag geopend. Eigenaar Arend van Maaren van Velvet ziet wel heil in 52 koopzondagen.

Het convenant, opgesteld door meerdere betrokkenen in de binnenstad, voorziet in 19 koopzondagen. Officieel mogen winkels alle zondagen open. Voorzitter van de winkeliersvereniging Jos Koniuszek bezocht dinsdagmiddag de winkeliers om om opheldering te vragen.

“Daaruit bleek vooral dat er bij de winkeliers dat zondagsinformatie er op de site van de gemeente voor verwarring zorgt”, legt Koniuszek uit. “De één denkt dat er maar 19 koopzondagen gelden, de ander denkt weer 52. Ik ga de gemeente vragen dit duidelijker te communiceren.”

Volgens Koniuszek zijn beide ondernemers geneigd zich aan het convenant te houden. "Ik kan ze niets verbieden, maar heb ze wel de eventuele consequenties uitgelegd", aldus Koniuszek. Oil & Vinegar-eigenaar Pieter Vermaas gaat zich daar nu aan houden, de Velveteigenaar Arend van Maaren niet.

“Het was niet heel druk afgelopen zondag, maar heb toch aardig wat verdiend”, stelt Van Maaren. “Maar ik zie wel degelijk potentie in de zondagsopenstelling. Januari is altijd een rustige maand, ik voel gewoon dat dit alleen maar beter kan worden.” Van Maaren zegt begrip voor het convenant te hebben, maar denkt ook aan zichzelf.

“Afgelopen zondag heb ik zelf gewerkt, maar ook mijn personeel wil graag op die vrije dag werken”, meent hij. “Ik heb veel mensen gezien die boos waren dat er bijna niets open was in de stad. Toen ze bij mij langsliepen, staken ze veel van hen hun duim op als teken van respect.”

“Ik zet het algemeen belang boven dat van mij persoonlijk”, aldus Vermaar van Oil & Vinegar. “Als dat betekent dat er na een jaar meer mogelijkheden zijn als iedere zondag open, dan houd ik me nu aan het convenant. Maar als ik van de zomer een mooie dag met veel activiteit tegenkom, dan ga ik gewoon zondag open.”