Op vrijdag op stap. foto Perry Roovers
Op vrijdag op stap. foto Perry Roovers

Eén gezamenlijk happy hour in binnenstad Breda

Nieuws

CENTRUM - De cafés in de Visserstraat, Vismarktstraat en Havermarkt gaan vanaf deze week over tot één gezamenlijk happy hour. Dat vindt dan elke vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur plaats. Dit is één van de maatregelen die vertegenwoordigers van de horeca in de binnenstad, politie, Novadic Kentron en de gemeente.

Tot nu toe hanteerde iedere horecagelegenheid eigen begin- en eindtijden voor happy hours. Ook bleef de duur van happy hours niet altijd beperkt tot één uur. Omdat dronken jongeren voor veel overlast zorgden in onder andere Veolia-bussen, brengen de partijen het happy hour weer terug naar haar oorspronkelijke bedoeling: een extraatje voor vaste klanten.

Alle partijen hebben op initiatief van burgemeester Van der Velden afspraken gemaakt om de sfeer in de binnenstad gezellig te houden. Naast één gezamenlijk happy hour gaan medewerkers van de betreffende horecazaken bijvoorbeeld een ‘barcodetraining’ volgen. In zo’n training worden medewerkers ondermeer geïnformeerd hoe om te gaan met alcoholgebruik door de jeugdige klanten en de gevolgen van overmatig alcoholgebruik door jongeren.

Medewerkers van Stadstoezicht en de politie gaan extra toezicht houden tijdens uitgaanstijden in het betreffende horecagebied en daarbij worden de bestaande camera’s gebruikt. Novadic Kentron heeft toegezegd om met de inzet van straatwerkers en een straatbus jonge stapper te informeren over de risico’s van het gebruik van drank en drugs.

De landelijke Voedselwaren Autoriteit gaat het komend jaar weer horecagelegenheden in de binnenstad bezoeken en controleren.
Verder ontwikkelen politie en horeca een poster waarop de consequenties van onwenselijk gedrag staan en bordjes met huisregels die in horecagelegenheden kunnen worden opgehangen.

Ook met omliggende gemeentes wordt gesproken om overlastsituaties van jeugdige stappers tegen te gaan. Op 19 januari vindt vervolgoverleg plaats tussen gemeente Breda, horeca Breda, politie, busmaatschappij Veolia en de provincie Noord Brabant, waar ook bureau Halt en in ieder geval de gemeenten Roosendaal en Etten Leur aan deelnemen.