NAC begon de tweede seizoenshelft op 17 januari met een gelijkspel tegen Ajax. foto Peter Visser
NAC begon de tweede seizoenshelft op 17 januari met een gelijkspel tegen Ajax. foto Peter Visser

Verleden bewijst: Bekerstunt tegen Ajax mogelijk

NAC

STEENAKKER – Twee pittige wedstrijden heeft NAC voor de boeg en dat tegen één club. De Bredanaars treden tweemaal achterelkaar aan tegen Ajax. Zowel in de Arena voor de KNVB-Beker als thuis voor de competitie. Het verleden bewijst dat, ondanks veel verliespunten, een stunt mogelijk is tegen de Amsterdammers.

Zo sleepte NAC vorig jaar januari een gelijkspel uit het vuur en nog wel in de Amsterdam Arena. In december 2007 pakte de club zelfs de volle winst door de Amsterdammers, eveneens in de Arena, met 1-3 aan de kant te schuiven. Maar nog gedenkwaardiger is de thuisoverwinning in de bekerwedstrijd in 2008. Toen won de Noad Advendo Combinatie met maar liefst 4-2.

Dat NAC vaker gekenmerkt wordt als reuzendoder, en dan vooral in combinatie met bekervoetbal, weet menig NAC-fan. Maar Ajax blijft toch altijd een verhaal apart. Alsof de club uit Breda te veel respect heeft voor de voetbalgeschiedenis uit de hoofdstad. NAC verliest vaker van Ajax dan van de andere topploegen uit de vaderlandse competitie.

Zo stuntten de Bredanaars wel regelmatig tegen PSV. Wedstrijden waarin juist omgekeerde sentimenten een rol spelen. De spelers uit Eindhoven zien NAC vaak als angstgegner. In uitwedstrijden tijdens het bekertoernooi liggen er sowieso kansen voor de ploeg uit Breda, wat blijkt uit de winst tegen Heerveen dit seizoen, de winst tegen AZ in Alkmaar in 2009 en 1-2 uitzege tegen FC Twente in 2007.

Een ding is zeker, NAC zal boven zichzelf moeten uitstijgen, maar dat is geen uitzonderlijke gebeurtenis voor de Bredase club, zo wijst de geschiedenis uit. Zoals zo vaker weten de Bredanaars in bekerwedstrijden tegen topploegen net iets extra’s te brengen. Dat geldt ook voor het tweede treffen met de hoofdstedelingen deze week, zondag aanstaande, wanneer ze in het Rat Verlegh Stadion met het thuispubliek in de rug goede prestaties kunnen leveren.