Afbeelding

Kwaliteit Via Breda steeds meer in gedrang

Analyse

ANALYSE – De hoogwaardige kwaliteit van Via Breda die het college voor ogen heeft staat onder toenemende druk. De controle over het in het coalitieakkoord met veel prioriteit bestempelde ‘megaproject’ kan zomaar uit de handen glippen van het stadsbestuur. Gevolg: een onooglijk nieuw stadsdeel.

Veel geld heeft het huidige college van burgemeester en wethouders niet te besteden. Daarom staat in het coalitieakkoord de duidelijke opdracht niet te investeren in te veel en te grote projecten, met als uitzondering Via Breda.

Dat ook dit project onderhevig zou zijn aan de financiële crisis werd verwacht. Maar keer op keer is er op gehamerd dat er niet te tornen valt aan de kwaliteit.

Discussie rechtbank
Toch heeft het er alle schijn van dat de gemeente beetje bij beetje de controle verliest. Want zij is afhankelijk van afspraken die zijn gemaakt in tijden waarin de crisis nog meer op de achtergrond speelde. Wat die akkoorden waard zijn, bleek afgelopen maand.

Zo zijn is er discussie rond de komst van de rechtbank naar het Via Breda terrein. Daarnaast heeft partner NS Poort aangegeven geen heil meer te zien in het ontwikkelen van het gebied om het nieuw te bouwen Centraal Station Breda. Onzekerheid is troef en dat in een fase waarin juist voortvarendheid gewenst is. Elke vorm van vertraging kost geld en daarop zit in deze situatie niemand te wachten.

Afhankelijkheid
Uit het terugkrabbelen van een aantal partijen blijkt eveneens de afhankelijkheid van de gemeente in de relatie met hen. Het college kan weinig anders doen dan in gesprek blijven met de partners in de hoop dat zij op enigerlei wijze mee blijven denken.

Dat andere marktpartijen interesse hebben in het stokje over te nemen van bijvoorbeeld NS Poort is al langer bekend. Het vervelende voor de gemeente is dat haar onderhandelingspositie daardoor meer in het gedrang komt. Een nieuwe marktpartij kan zomaar als eis stellen onderdelen van het Via Breda project in afgeslankte vorm door te willen zetten. Dan komt het gevreesde kwaliteitsverlies om de hoek kijken en wederom heeft het stadsbestuur het nakijken. Zij moet door met het project.

Onooglijk stadsdeel
Daarnaast bestaat de kans dat er een soort domino-effect ontstaat onder de mogelijk geïnteresseerden die zich in het gebied willen vestigen. Wanneer een rechtbank verstek laat gaan, is dat geen positief signaal richting de markt. Zelfs een WTC-organisatie, die erg graag een kantoor in Breda opzet, kan dan moeite krijgen om gegadigden te vinden.

Al met al zal de gemeente al haar overtuigingskracht uit de kast moeten halen om Via Breda, zoals het college voor ogen heeft, te realiseren. Want anders dreigt het gevaar dat de Bredanaar de komende zestig jaar tegen een onooglijk stadsdeel aankijkt.