Logo bredavandaag.nl
Avans Hogescholen in Breda
Avans Hogescholen in Breda

Nieuwe studenten bij Avans krijgen het zwaar

BREDA – De Avans Hogeschool gaat voor alle opleidingen de studiepuntennorm verhogen. Op die manier wil de school zorgen voor meer uitdaging voor de student en minder uitvallers. “Het minimum aantal wordt nu 52 punten om door te mogen naar het tweede jaar”, aldus Paul Rüpp, Avans-voorzitter.


Het maximaal te behalen punten bedraagt 60 punten. “Er moet wel enige marge inzitten, 40 procent van de leerlingen haalt in het eerste jaar het maximale aantal. Het minimum aantal studiepunten om door te mogen op naar het tweede jaar schommelt nu per opleiding tussen de 34 en 54 punten.”, licht Rüpp toe. “Leerlingen halen nu al een gemiddelde van 51 punten maar op deze manier denken we toch veel leerlingen te stimuleren om net iets harder te werken.”

“De leerlingen hebben in schoolonderzoeken aangegeven ongeveer 26 uur per week bezig te zijn met de opleiding”, aldus de voorzitter. “We willen dat verhogen naar 40 uur per week.”

Bij de juridische opleidingen die Avans aanbiedt, geldt al langer de hogere norm om door te mogen naar het tweede jaar. “We merkten wel even een stijging van het aantal studenten die uitvielen in het begin maar dat is inmiddels verdwenen”, aldus Rüpp.

De voorzitter denkt dat de dip vanzelf is opgelost omdat studenten erg berekenend met hun resultaten omgaan. “Als een student voor een voldoende een 3.8 nodig heeft, dan werkt hij voor een 3.8. Wanneer hij een 6.8 moet scoren, dan werkt hij daarvoor. De leerlingen moesten gewoon even wennen aan het nieuwe systeem.”

Een aantal opleidingen gaat in september 2011 starten met de nieuwe minimumnorm. De rest van de instellingen moet eerst het curriculum nog aanpassen voordat de nieuwe regeling in kan gaan.

Extra taal
Naast de studienorm verhoging wordt ook een extra taal, naast Nederlands, verplicht. Daarbij wil de opleiding meer studenten een stage in het buitenland laten volgen. "Veel van onze partners uit het bedrijfsleven zijn internationaal georiënteerd", aldus Rüpp. "Wij willen graag zo breed mogelijke leerlingen afleveren die direct klaar zijn om binnen zo'n bedrijf aan de slag te gaan."

De veranderingen op de hogeschool maken deel uit van een vierjarenplan dat sinds kort door de opleiding is samengesteld.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief