NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

NAC creatief in weigeren hooligans

NAC

STEENAKKER – NAC wil een op een voor de voetbalwereld nieuwe wijze relschoppers weren uit het stadion. Naar aanleiding van rellen tijdens de bekerwedstrijd tegen Telstar worden de seizoenskaarten van de betrokken supporters ongeldig.

Het gaat om recidivisten, benadrukt een woordvoerder van NAC. Ze moeten al eerder betrokken zijn geweest bij ongewenst gedrag. Zestien personen hebben inmiddels een tijdelijk stadionverbod gekregen.

“De politie heeft ze de bewuste avond de gemeente Velzen uitgezet en hun namen genoteerd. Een onderzoek loopt. Wanneer blijkt dat er een recidivist tussenzit, krijgt die zijn geld terug van zijn seizoenskaart. Hij mag niet meer binnen. We wensen die persoon niet meer van dienst te zijn. Dat geldt voor een minimum periode van vijf jaar.”

Naast het strafrechtelijke stadionverbod wil de club vanaf nu lastige fans weigeren op basis van het verbindingsrecht. Volgens de woordvoerder van NAC komt het idee vanuit onder andere de bankwereld, die niet zomaar iedereen accepteert als klant.

Menno Buntsma, advocaat van enkele van de supporters in kwestie, vindt het allemaal wat voorbarig van NAC. “Wanneer de politie niemand aanhoudt, is dat een teken aan de wand. De voetbalvereniging is geen overheid. Je kan je afvragen of NAC, dat toch een soort van openbare gelegenheid is, zomaar supporters mag weigeren.”

NAC stelt dat de relschoppers de club en andere supporters ernstige schade toebrengen. Volgens de club moet de rechter toetsen of het verbindingsrecht toegepast mag worden.

“Hun gedrag heeft gevolgen voor NAC en de rest van de fans. Ze zijn gewoon niet meer welkom”, aldus de woordvoerder van de Eredivisieclub.