Het congres van D66 werd dit keer in het Chassé in Breda gehouden. foto Erik Eggens
Het congres van D66 werd dit keer in het Chassé in Breda gehouden. foto Erik Eggens

D66 wil geboorteloket in Amphia

Politiek

BREDA – De D66 fractie wil een geboorteloket in het Amphia ziekenhuis, zodat de moeder aanwezig kan zijn bij de aangifte, vanwege de duidelijke locatie van het loket en ter verbetering van de klantgerichtheid.

Dat maakten de democraten dit weekend bekend. D66 verwijst in haar verklaring naar gemeenten als Groningen, Hengelo en Nijmegen, waar het mogelijk is om geboorteaangifte te doen in het ziekenhuis. Bij het geboorteloket in Nijmegen kan men drie ochtenden per week een afspraak maken. De burgers in Nijmegen gaven deze dienstverlening een cijfer van 8,5 voor de service.

In Hengelo werd het geboorteloket echter in 2010 gesloten vanwege bezuinigingen. Ook in Leiden wilde D66 een loket introduceren. Het Leidse gemeentebestuur besloot na een proef van een halfjaar in 2000, het geboorteloket in het Diaconessenhuis en het LUMC af te schaffen; de gemiddelde tijd van een aangifte in het ziekenhuis was het dubbele van dat op het stadhuis.

Ook is er op 31 juli 2010 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden om digitaal aangifte van de geboorte mogelijk te maken. Met deze mogelijkheid in het vooruitzicht, vroeg de Leidse gemeenteraad zich af of het nog nuttig is te investeren in fysieke geboorteloketten.

Volgens Anja den Braber, fractiemedewerker van D66 in Breda, is het digitaal aangifte doen meegenomen in de motie. “Op dit moment kan het echter niet. Mensen kunnen wel een digitale afspraak maken, maar nog geen aangifte doen. In de praktijk blijkt echter dat er veel op mensen af komt. De geboorte van een kind is een overweldigende ervaring en een grote gebeurtenis, die wij als Breda ook mogen vieren. Een geboorteloket is iets kleins, waar we toch veel mensen heel blij mee kunnen maken.”

Het Amphia ziekenhuis zou de gemeente voorzien van een locatie en materiaal. De gemeente Breda moet zelf een ambtenaar ter beschikking stellen en de kosten betalen voor de verbinding tussen het gemeente- en het ziekenhuis. De totale kosten voor personeel en materiaal, kwamen in Nijmegen op 11.700,- euro, waarvan de verbinding 2.500,- euro op jaarbasis behelst.