JOVD Breda kritisch op VVD standpunt wietpas

Politiek

BREDA - De jongerenafdeling van de VVD, JOVD Breda, begrijpt weinig van het standpunt dat haarpartij inneemt over de invoering van de wietpas. Voorzitter van de JOVD Eddie Förster spreekt van niet-liberale gedachten.

Förster vergelijkt de houding van de VVD Breda met de fracties in Den Bosch en Tilburg. Hij meent dat zij uitgesproken tegen de wietpas zijn. “Ik dacht dat de VVD in Breda ook tegen was. Het verrast mij een beetje dat het niet zo is. We zijn toch een liberale partij.”

Gemeenteraadslid Boaz Adank zegt dat de VVD in Breda van een ander vertrekpunt uitgaat. Volgens hem zegt zijn partij pas ja wanneer er bepaalde voorwaarden worden gesteld en niet bij voorbaat nee.

“We zijn ook kritisch, maar zijn blij met de aandacht voor het probleem met softdrugs. We moeten creatief zijn. En als het een landelijke maatregel wordt komen we er niet onderuit”, aldus Adank.

De JOVD bestempelt dit juist als een ‘vaag’ standpunt. Förster vreest dat met de invoering van de wietpas de straathandel zal toenemen. “Ik hoor graag dat er een signaal wordt afgegeven aan minister Ivo Opstelten dat het niet gaat werken. We zijn zelf voorstander legalisering en accijns heffen.”

Adank is niet bang dat de straathandel toeneemt door de wietpas. Het gaat hem vooral om een signaal aan het buitenland. Ook wijst hij op de situatie in Roosendaal en Bergen op Zoom die zelfstandig besloten de coffeeshops te sluiten.

“De straathandel moet sowieso hard worden aangepakt. Het is gewoon niet de bedoeling dat Belgen en Fransen hier drugs komen kopen. Verder is het goed als landelijk beleid wordt vastgesteld, zodat niet elke gemeente anders handelt.”

Het gemeenteraadslid vindt het een goed teken dat er kritiek wordt geuit van uit de jongerenafdeling. “Dat houd je ook scherp en word je gedwongen goed er over na te denken. Ik wil mijn verhaal graag toelichten en dat gaat ook gebeuren. Ik heb al een uitnodiging liggen.”