Forse investering provincie in topsport

Politiek

BREDA - De provincie Noord-Brabant heeft grootse plannen met het topsportbeleid en wil daarin flink investeren. Gedeputeerde Sport Brigite van Haaften (CDA) spreekt over het belang van de provincie en wat het betekent voor Breda.

Wat wil de provincie bereiken met het provinciale topsportbeleid?

“De provincie investeert gelden uit de opbrengst van de verkoop van Essent. Daarvoor is afgesproken dat het besteed wordt aan het duurzaam verbeteren voor Brabant, op zo'n manier dat alle Brabanders er profijt van hebben. We willen met dit plan het sportklimaat in heel Brabant een stevige kwaliteitsimpuls geven.”

Waar past Breda in dat plaatje?

“Breda is een van de vijf grote steden in Brabant, en is dus belangrijk voor de provincie. Welke conclusies we daaraan verbinden, is nu nog niet duidelijk. Voor alle kernsporten die genoemd worden in het plan (voetbal, hockey, zwemmen, wielrennen, hippique) en voor de twee kanshebbers (atletiek en turnen) worden plannen gemaakt.”

Is het beleid gebaseerd op de Olympische ambities van Nederland in 2028?

“Nee. het is wel de aanleiding, maar we doen dit niet om de Olympische Spelen binnen te halen. We willen in 2016 Brabant op Olympisch niveau hebben, dat is wat anders. Daar heeft namelijk heel Brabant plezier van. Niet alleen voor de sport, maar bijvoorbeeld ook op economisch vlak. Het aanwezig zijn van sportverenigingen en sportaccommodaties is namelijk een belangrijke reden voor mensen om zich te vestigen. en daar houden bedrijven weer rekening mee bij de keuze voor hun vestigingsplek.”

Wat hebben de O.S. van 2012 in Londen van doen met het topsportbeleid?

“Het herbergen van Olympische sporters in 2012 zien we als een kans die zich voordoet, en waar we gebruik van willen maken. Want als we accommodaties een flinke plus kunnen geven, hebben de breedtesporters en iedereen die gebruik maakt van deze accommodaties daar ook profijt van. Als Atletiek Vereniging Sprint investeert, hebben alle leden daar plezier van. Bovendien gaan we ook proberen die sporters in te zetten, bijvoorbeeld in clinics of spreekbeurten op scholen.”

De investering in een nieuwe baan en een clubhuis van AV Sprint is bijna een jaar een punt van discussie. Kan de provincie deze vicieuze cirkel doorbreken?

“Gedeputeerde Staten heeft deze week voorgesteld om geld te investeren in AV Sprint, omdat zij in beeld zijn als trainingslocatie voor de Olympische Spelen 2012. Provinciale Staten moet daar nog een beslissing over nemen.”

Ook een nieuwe sporthal in Breda is al meer dan een jaar onderwerp van discussie. De wethouder hoopt inmiddels op steun van de provincie. Past die vraag in het beleid dat de provincie uitgestippeld heeft?

“Zoals ik al eerder zei worden alle bij de provincie ingediende aanvragen voor de zomer beoordeeld. Daarbij neem ik de belangen van alle sporten in heel Brabant mee in de afwegingen.”