Bredase Somaliër Alasow hoeft niet te rectificeren

Nieuws

BREDA - De rechter in Breda heeft een vordering van de internationale financiële organisatie Dahabshiil uit Dubai afgewezen. Het bedrijf eiste verwijdering van beschuldigende berichten door de in Breda woonachtige Somaliër Dahir Alasow.

Alasow bracht Dahabshiil in verband met strafbare zaken als financiering van terroristische organisaties en het uitlokken van moord op een Somalische zangeres.

De rechter ziet op basis van de door Dahabshiil voorgelegde artikelen binnen het bestek van dit kort geding onvoldoende bewijs voor onrechtmatig handelen door de journalist.

De Somalische journalist woont sinds enkele jaren als erkend vluchteling in Breda. Hij heeft een eigen website en schrijft ook artikelen voor de Somalische website www.sunatimes.com.

Volgens Dahabshiil wordt de goede naam van het bedrijf door artikelen op de websites aangetast en leidt dit tot reputatieschade. Van drie van de vier door het bedrijf aangehaalde artikelen acht de rechter echter niet aangetoond dat deze door de journalist zijn geschreven of onder zijn verantwoordelijkheid zijn gepubliceerd.

Een vierde artikel verwijst naar een anonieme bron. De rechter vindt het binnen de context van de Somalische problematiek begrijpelijk dat de journalist deze bron niet onthult.

De Somaliër wordt er ook van beschuldigd de mannen te hebben aangegeven die eind december opgepakt werden in Rotterdam. Zij zouden terroristen zijn die een aanslag wilden plegen op een locatie in Nederland. Alasow ontkent dat hij de mannen heeft aangegeven.