'Breda ligt altijd op het puntje van mijn tong'

Politiek

BREDA - In maart zijn er weer Provinciale Staten verkiezingen. Marijke Tsoutsanis uit Breda staat 10e op de Brabantse kieslijst van de VVD en hoopt voor een derde keer gekozen te worden om de Bredanaar binnen de provinciale politiek te vertegenwoordigen.

Wat zijn volgens u de taken van de provincie?
“De kerntaken van de provincie zijn het regelen en stimuleren van: ruimtelijke ordening, regionale economie, infrastructuur en cultuur.”

Is het een voordeel dat de VVD in het kabinet zit?
“Zolang Rutte optimistisch blijft is dat natuurlijk goed voor onze partij. Maar de provinciale verkiezingen moeten niet worden gezien als een landelijke verkiezing.”

Toch wordt de Eerste Kamer ook samengesteld aan de hand van de stemming op 2 maart. Wat vindt u daarvan?
“Dat is nou eenmaal beleid. Maar dat maakt het voor de burger niet helder. Het strookt met het idee dat de verkiezingen op de provincie gericht zijn.”

Wat zijn uw speerpunten bij de aankomende verkiezingen?
“Ik wil de regionale economie en bereikbaarheid van de stad verbeteren. Projecten zoals Dinalog en andere innovatieve industrie moeten worden gestimuleerd. Breda is een belangrijk knooppunt tussen Rotterdam en Antwerpen, daarom moeten we investeren in de logistieke industrie. Het logistieke centrum Dinalog staat in de kinderschoenen en we moeten ervoor zorgen dat dat echt groots wordt.”

U komt uit Breda. Heeft die stad uw voorkeur binnen de provincie?
“Jazeker! Breda ligt altijd op het puntje van mijn tong. Vooral de bereikbaarheid van de stad moet worden verbeterd. Onder meer door de A27 te verbreden, files op de A58 bij Galder op te lossen en te zorgen voor betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Woensdagochtend had ik weer een uur vertraging. Dan denk ik: ‘Daar moeten we iets aan doen.’ Daarnaast zijn het ook vaak Bredase kwesties die ik aandraag zoals de problemen met de bibliotheek in de stad en AV Sprint die meer subsidie wil.”

U gaat voor uw derde ambtsperiode. Wat is voor u een succesverhaal van de afgelopen periode?
“Sinds de test van het spoorboekloos rijden van de NS tussen Amsterdam en Eindhoven kregen we te maken met spoorbomen die vaak en lang dicht waren. Om die knelpunten te verhelpen heeft de VVD het voor elkaar gekregen om extra geld los te krijgen bij het Rijk. Gemeenten mogen zelf kijken hoe ze de knelpunten gaan aanpakken. Met de financiering die wij nu kunnen bieden als provincie is dat goed voor de burgers en bijvoorbeeld hulpdiensten.”

Waarom moeten mensen gaan stemmen op 2 maart?
“De Bredanaar moet naar de stembus om de regionale economie te stimuleren. De VVD wil inzetten op innovatie en een dynamische economie. Daarnaast kun je met je stem de bereikbaarheid van de stad te verbeteren."