Afbeelding

College moet verwachte fietschaos voorkomen

Politiek

CENTRUM - De verwachte fietschaos aan het nieuwe station veroorzaakt door gebrek aan geplande stallingsplekken krijgt de volle aandacht. Een motie van het CDA, waarin het probleem werd aangekaart werd raadsbreed aangenomen. Het college krijgt de opdracht de problemen aan te kaarten.

Gemeenteraadslid Linda van Beek wilde in een laatste poging Breda wakker schudden, vertelde ze. “Het moet over dertig jaar niet zo’n moment worden, waarvan we niet snappen dat niemand ooit daarover heeft nagedacht.”

Uit de prognoses blijkt dat het aantal fietsen in de nabije toekomst flink stijgt. Wel tien keer zoveel, waarschuwt Van Beek. “Breda krijgt te maken met een ware fietsplaag”, aldus het gemeenteraadslid.

In de motie die de christendemocraten indiende wordt gesteld dat een oplossing voor het ‘fietsencapaciteitsprobleem zeer ongewenst is’. Verder wordt het college verzocht het probleem nadrukkelijk aan te kaarten bij de bouwpartners en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid om op korte termijn een oplossing te vinden voor goede fietsroutes en stallingsvoorzieningen.

Eind vorige maand kaartte de Fietsersbond de problematiek al aan. Zij vreest een eveneens een chaotische situatie doordat het merendeel van de stallingen aan de ‘verkeerde’ kant van het station zijn gepland.

"Nu komen er ongeveer 4000 fietsers per dag. Dat worden er volgens prognoses 7000. Aan de noordkant van het nieuwe station zijn slechts 3600 plekken gepland. Buiten dat we denken dat het aan de verkeerde zijde is, zijn het er te weinig. Daarnaast komen er zo’n 600 stallingsplaatsen aan de zuidzijde. De puinhoop wordt nog erger dan nu al het geval is”, zo meldde de Fietsersbond.