Carnaval 2011: Breda gaat Klunen

Cultuur carnaval

BREDA – Met de Kluntocht in Breda, aanstaande zondag 13 februari, komt carnaval 2011 in Kielegat echt op gang. De kroegentocht langs als elfstedenstad omgetoverde cafés is daarmee haast een optocht op zich.

Net als met carnaval 2010, en de dertien jaar daarvoor, gaan de fanatieke carnavalsvierders met een stempelkaart langs de cafés, netjes bij elke kroeg een stempel halend en een biertje happend. Dat zijn er dit jaar liefst achttien. Van Moddergat (de Heilige Antoinius) tot de Frieslandhal (Kerkplein). Bij elf stempels ontvangt een deelnemer aan de kluntocht een echt klunkruisje. Vorige jaar deden 2000 carnavalsvierders mee aan de tocht.

Het is de Kluntocht inmiddels traditie in Breda, waar ook prins carnaval Prins Lucius d'un aller Irste van het Kielegat bij aanwezig is. De deelnemers aan het spektakel hoeven niet bang te zijn dat ze daadwerkelijk de ijzers moeten onderbinden, zoals afgelopen zaterdag bij de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. Een paraplu is wel een aanrader.

De Bredase Kluntocht begint ’s middags om 13.30 uur en eindigt om 18.00 uur in de ‘Frieslandhal’. Daarna is er in verschillende plaatsen nog tijd voor een afterparty, of, het is maar hoe je het bekijkt, een voorproefje op het echte carnaval van 2011, dat van 4 tot en met 8 maart gevierd wordt. En daarna is het alweer lente.

Update: Klunen 2011 in Breda