Foto ImiraFoto

Offday Barons dames bij Tantalus

Basketbal

BREDA - Hoe wisselvallig kan een ploeg zijn? Vorige week leverde Glaslijn/Barons de beste wedstrijd van het seizoen af, nota bene tegen mede-kampioenskandidaat Kimbria. Deze week kwam de ploeg veel tekort, op bezoek bij Tantalus: 64-48.

Net als de week vóór de Kimbria-game was het schotpercentage veel te laag om aanspraak te mogen maken op de overwinning. Tantalus was een klasse beter.

In de eerste helft verdedigde Barons niet zoals coach Martin Gommers het graag ziet. De gasten gaven de thuisclub teveel ruimte om te combineren, te driven of basketgerichte acties te ondernemen. Het resulteerde in 35 tegenpunten in de eerste helft. Omdat de eigen aanval stagneerde, was de verdedigende voorzichtigheid fataal. Vooral in de afwerking van de doelkansen was Barons niet scherp. Daardoor kwam Barons in periode 1 tot slechts 7 punten.

Omdat Tantalus toen ook nog niet echt op schot was, stond er een 11-7 stand op het scorebord bij het begin van de tweede periode.Direct speelde Tantalus alle troeven uit: een sterke center die alle acties succesvol afrondde en die soms ook uit passte naar een medespeelster die tegen een hoog percentage raak schoot. Na vier minuten stond het 23-9. Tot 27-15 liep Barons daarna in het spoor van Tantalus en toen groeide het geloof, dat het nu beter zou lopen en dat het bij Tantalus niet eeuwig feest zou blijven. Maar de thuisclub deed er nog een schepje bovenop en trakteerde Barons op een terechte 35-19 ruststand.

In de kleedkamer sprak coach Gommers met zijn speelsters af, dat ze de zonepress laten schieten (hoewel die geen enkele directe tegenscore had opgeleverd) en dat ze alle energie en concentratie zouden stoppen in een veel fellere man-to-man verdediging. Dat werkte. Bij 40-29 in de vijfde minuut was Barons aardig terug in de wedstrijd. Een driepunter aan het einde van dit kwart bracht de achterstand zelfs tot binnen de tien punten: 46-37.

In het vierde kwart ging Barons over op fullcourt man-to-man, want het moest immers nog steeds een behoorlijke achterstand overbruggen. Maar die leverde niet echt voordeel op. Bij 54-45 in de vijfde minuut was er nog geen voordeel behaald. Toch moesten de Bredasen druk blijven geven, omdat Tantalus anders de tijd vol zou spelen.

Het Barons-vizier moest nu aanvallend op ‘grote stappen, gauw thuis’. Ook al omdat Tantalus inmiddels op een zone-verdediging was overgeschakeld, vuurde Barons een spervuur van driepunters op de Eindhovense basket af.

Die gingen echter allemaal mis. Om in balbezit te kunnen komen, stuurde Barons Tantalus in de slotminuten vaak naar de vrije worplijn, waar de thuisclub ook al sterk acteerde. Kortom, geen enkel middel aan eigen kant en aan die van de tegenpartij werkte om tot een zege te komen. Resultaat was een grote, smadelijke nederlaag met 64-48.

Scores Barons: Sanne van Dongen 14, Joyce van Rijkevorsel 9, Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren 8, Janneke Brouwers 7, Leontien Evers 5, Kirsten van de Sande 3, Anouk Goverde 2, Liedewei Ratgers 0, Asha Gommers 0.