Buurthuis Biesdonk. foto Serge Mouthaan
Buurthuis Biesdonk. foto Serge Mouthaan

Sluiting dreigt voor buurthuizen

Politiek

BREDA – Donkere wolken rijzen aan de horizon voor alle 31 buurt- en gemeenschapshuizen. Het gemeentelijk accommodatiebeleid gaat op de schop.

Na jaren van weinig overzicht over de efficiëntie van het beleid werd het tijd om alle buurt- en gemeenschapshuizen door te lichten. Dat is nu gebeurt en wat blijkt: Het kan en moet beter.

De buurthuizen hoven niet te vrezen dat ze op heel korte termijn de deuren moeten sluiten. In ieder geval niet in 2012 zegt verantwoordelijk wethouder Saskia Boelema.

“We hebben dinsdag al gesproken met de vrijwillige besturen van de gemeenschapshuizen en hebben ze ingelicht. We realiseren ons dat het proces onzekerheid met zich meebrengt. Er moeten pijnlijke knopen worden doorgehakt. We hopen dan ook deze zomer meer te weten”, aldus Boelema.

Zij spreekt over een trend van een toename van onbenutte ruimte in de buurt- en gemeenschapshuizen. Maar ook een trend van een andere rolverdeling, meent de wethouder. Boelema wijst op de komst van brede scholen die hun rol spelen in de wijken en buurten.

“Al het gemeentelijke vastgoed is te veel in de portefeuille om goed te beheren. We hadden wat betreft maatschappelijke functie van een gemeenschapshuis een irreële gedachte. De lat lag veel te hoog.

Het college ziet graag meer activiteiten en minder stenen. Ze stelt zichzelf de vraag hoe komen we tot minder accommodaties. Het is moeilijk te zeggen welke moeten sluiten en welke niet meldt het stadsbestuur.

De wijziging van het accommodatiebeleid is onderdeel van een pakket aan bezuinigingen op Maatschappelijke ontwikkeling, waarop in totaal vijf miljoen wordt gekort.

“Het is onduidelijk hoeveel we precies gaan bezuinigingen en waar daadwerkelijk een buurthuis sluit. Dat is een lastig traject