Afbeelding

PvdA: 'Duurzame energie voor alle Brabanders'

Politiek

BREDA - PvdA Brabant wil 500 miljoen euro gaan besteden voor het stimuleren van duurzame energie. Het geld moet duurzame investeringen binnen lokale projecten mogelijk maken.

“Het geld is afkomstig van de verkoop van energiebedrijf Essent waarvan de provincie groot aandeelhouder was”, aldus Annegien Wijnands, lijstrekker PvdA Brabant. “De kosten voor zonnepanelen of isolatie zijn erg hoog, met het fonds kunnen deze investeringen worden gefinancierd. Een deel van de kostenbesparing die het bewoners oplevert, moeten zij weer terugbetalen aan de provincie.”

Het plan heeft meerdere voordelen volgens de partij: “Het verlaagt de energierekening, het stimuleert de werkgelegenheid en maakt Brabant in de toekomst minder afhankelijk van fossiele brandstoffen."

De werkgelegenheid wordt gestimuleerd omdat de PvdA wil dat energiebesparende maatregelen zoals zonneschermen op het dak worden geïnstalleerd door lokale aannemers.

"Bewoners moeten zelf de mogelijkheid krijgen om te investeren in een duurzame toekomst", vertelt Annegien Wijnands. “Veel van de huidige maatregelen voor duurzame energie zijn vaak grootschalige oplossingen. Met subsidie kunnen Brabanders zelf werk maken van duurzaam energiegebruik in en om hun eigen huis.”