De laatste takendiscussie was meteen de beste bezochte. foto Erik Eggens
De laatste takendiscussie was meteen de beste bezochte. foto Erik Eggens

Bredase politiek verdeeld over nut takendiscussie

Politiek

BREDA - Breda mocht de afgelopen maanden meepraten over tien miljoen aan bezuinigingen. Een nieuw idee om burgers bij deze takendiscussie te betrekken en om op originele ideeën te komen. Maar was dat ook zo? De politiek zelf is verdeeld.

Dat inwoners hun mening moeten kunnen geven over het beleid van de gemeente en dat nieuwe plannen altijd welkom zijn, daarover zijn de politici het wel eens. Of de takendiscussie de beste manier was en de goede insteek had, dat wordt betwijfeld.

Gaston de Jong, fractievoorzitter van TON Breda, is kritisch over de opzet van het project: “Als je kijkt naar hoeveel geld en moeite er in is gestoken en dan kijkt naar de bruikbare ideeën die daaruit kwamen dan valt dat erg tegen. Veel oplossingen hebben pas op de langere termijn effect en we zochten juist naar bezuinigingen die in 2011 tien miljoen kunnen opleveren.”

Voor karretje gespannen
De SP is nog sceptischer over de discussies. Patrick van Lunteren, fractievoorzitter, vind dat zijn partij meepraatte over een onderwerp waar zij helemaal niet achter stonden. “Wij vinden het onzin dat de stad 10 miljoen moet besparen. Wij werden gedwongen om over dit onderwerp mee te praten. Ik had het gevoel dat we voor een karretje werden gespannen.”

De PvdA-fractie sluit zich gedeeltelijk bij de socialisten. “Breda heeft niet alleen een bezuinigingsagenda nodig maar ook een vernieuwingsagenda. We moeten kijken hoe we effectiever kunnen werken en nu kans grijpen om te vernieuwen”, aldus Miriam Haagh, fractievoorzitter PvdA.

Tienpuntenplan
De sociaaldemocraten hebben uit de discussies wel tien ideeën samengevat waar zij achter staan. “Die plannen komen rechtstreeks uit de takendiscussie en hebben we niet zelf verzonnen”, aldus Haagh.

Breda97, TON Breda en CDA zeggen juist dat zij de suggesties die de inwoners deden, zelf ook wel konden verzinnen. “We hadden veel ideeën die mensen aandroegen al in ons achterhoofd zitten. Door de inspraakavonden weten we tenminste dat we dat hardop kunnen zeggen”, aldus Irene Verkuylen, fractievoorzitter van het CDA.

“De discussie met als doel om mensen mee te laten denken over bezuinigingen, dat was goed”, aldus Verkuylen. “Maar of we zoiets elk jaar moeten doen, dat weet ik niet, het was zo’n uitgebreid proces.”