Afbeelding

GroenLinks: 'Onduidelijkheid over eigen bijdrage'

Politiek

BREDA – GroenLinks Breda denkt dat sinds de afschaffing van de automatische vergoeding voor bijzondere bijstand, zoals voor een huishoudelijke hulp, veel mensen geen geld meer ontvangen, terwijl dit wel mogelijk is.

Adel Koger, GroenLinks raadslid, legt het probleem uit: “De mensen die vroeger een vergoeding voor de eigen bijdrage van de gemeente kregen, hebben een brief ontvangen waarin staat dat ze daar geen aanspraak meer op kunnen maken. Maar in sommige gevallen kunnen ze nog wel subsidie van de gemeente krijgen. Bijvoorbeeld als mensen meerdere vormen van hulp nodig hebben en meer eigen bijdrages moeten betalen."

"Achter de komma staat wel dat dat mogelijk is, maar dat wordt door veel mensen over het hoofd gezien", meent Koger. De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders om uit te zoeken wie hier de dupe van is geworden. “We willen dat de gemeente in kaart brengt hoe groot die groep eigenlijk is”, aldus Koger.

Het probleem doet zich vooral voor bij inwoners die al langer de vergoeding kregen. “Bij de nieuwe aanvragen verwachten we weinig problemen. Dat gaat via het WMO en die bekijken iemands financiële situatie, dan horen mensen direct of ze in aanmerking komen voor de subsidie of niet.”