Het bedrijf Chemie-Pack aan de Vlasweg in Moerdijk is totaal uitgebrand. foto Erik Eggens
Het bedrijf Chemie-Pack aan de Vlasweg in Moerdijk is totaal uitgebrand. foto Erik Eggens

‘Kosten schoonmaken Chemie-Pack niet voor burgers’

Economie brand

BREDA/MOERDIJK – De PvdA Breda legt zich niet neer bij een verhoging van de waterschapsbelasting door de brand bij Chemie-Pack op vijf januari. “Instanties hebben fouten hebben gemaakt, zij betalen de rekening”, vindt raadslid Frans Szablewski.

De sociaaldemocraat vindt dat er een trend is ontstaan waarin burgers de rekening krijgen voorgeschoteld als er een ramp gebeurt of een crisis ontstaan. “Die trend moet worden doorbroken”, schrijft Szablewski aan het college van burgemeester en wethouders.

Het raadslid pleit voor een onderzoek waarin naar voren komt wie verantwoordelijk is voor de enorme brand, waarbij het chemische bedrijf compleet in de as werd gelegd. Sloten raakten ernstig vervuild doordat er oud bluswater in terecht kwam. Brabantse Delta schat de kosten voor het schoonmaken van de sloten op ongeveer 11 tot 16 miljoen euro.

Het waterschap heeft beslag laten leggen op de tegoeden van Chemie-Pack. “Terecht”, stelt Szablewski. "De gemeente Moerdijk en de provincie zouden zich hierbij aan moeten sluiten. Maar de belastingbetaler op laten draaien voor deze kosten is een verkeerd signaal.”