Steeds meer winkels aan het Valkeniersplein zijn elke zondag open. foto Ilse Lukken
Steeds meer winkels aan het Valkeniersplein zijn elke zondag open. foto Ilse Lukken

Valkeniersplein hotspot op zondag

Economie

GINNEKEN – Winkelcentrum het Valkeniersplein wordt op zondag in tegenstelling tot de binnenstad meer en meer de hotspot voor boodschappendoend Breda. Na de Albert Hein, Etos, Kruidvat en de bloemisterij Rosario volgen ook andere ondernemers.

Het zijn vaak de grootwinkelbedrijven die direct gebruik maken van de zondagsopenstelling die in de gemeente Breda vanaf 1 januari geldt. Zo ook het nieuwe filiaal van de Hema dat bevestigt elke zondag open te gaan. Daarnaast wil Gall & Gall na een aantal weken van de optie gebruik maken.

Onder de kleine zaken heerst verdeeldheid. De meeste zijn tegenstander van de zondagopenstelling, omdat het voor hen een heel andere impact heeft op hun bedrijfsvoering en privéleven. Het is veel lastiger extra personeel in te zetten en voor de eenmanszaken geldt dat eigenaar vaak zelf aanwezig is.

Toch zijn onder andere slagerij Maison Moes en de Bruna eveneens van plan mee te gaan met de nieuwe wind die waait onder de Bredase winkelbedrijven. “Liever ga ik niet open, maar het is een trend. Tot nu toe merk ik niet veel van omzetverlies. Toch ga ik mee als iedereen open gaat”, zegt slager Wim Moes.

De eigenaresse van de Bruna, Margriet Ardon, zegt ook vaker open te gaan. Vooral met de feestdagen wil ze gebruik maken van de extra mogelijkheden. “Voor de rest wil ik het aankijken. Ik merk wel dat het op zondag druk is op het plein. Dus wie weet is het voor mij interessant open te gaan”, zegt de Ardon.

Een paar winkels aan het Valkeniersplein zijn pertinent tegen het beleid en zijn niet van plan er aan mee te doen. Bakkerij Menke, tijdschriftenzaak Plaza en bloemisterij Van Hooydonk zijn het geenszins van plan. De bloemist denkt dat hij dan beter kan stoppen en voor een baas kan gaan werken. “Dan heb je gewoon geen leven meer. Dan werk je zeven dagen in de week.”