Een blik in de nieuwe bibliotheek in Brabantpark. foto Guido van der Kroef
Een blik in de nieuwe bibliotheek in Brabantpark. foto Guido van der Kroef

Weg vrij voor ‘selfservicebalie’ Centrale Bibliotheek

Politiek

CENTRUM – De meeste gemeenteraadspartijen zijn voorstander van het vervroegd invoeren van een selfservicesysteem in de Centrale Bibliotheek. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de commissievergadering Maatschappij.

Wethouder Wilbert Willems wil graag toestemming van de gemeenteraad om van de 1 miljoen euro die is gereserveerd voor de kwaliteitsverbetering en reorganisatie van de huisvesting van de bibliotheken in Breda 300-duizend euro te investeren in een selfservicesysteem.

In de ogen van Willems is het een noodzakelijke investering om de reorganisatie van de filialen te realiseren. “selfservice is onderdeel van het grotere plan. Nu moeten we investeren om een besparing te realiseren en zodoende de begroting sluitend te krijgen.”

Vooral D66 ging tegen het voorstel in, want in de ogen van de democraten kan beter gewacht worden totdat in april ook de huisvestingsproblematiek wordt behandeld. Raadslid Reginald Kluijtmans wees op het totaal bedrag van 1 miljoen euro wat zorgvuldig moet worden gebruikt.

“We zijn voorstander van een selfservicesysteem. Daar gaat het niet over." Maar om nu al te besluiten 300-duizend euro in te zetten zonder te weten wat de kwaliteitsverbetering is, vindt Kluijtmans niet verstandig.

De wethouder meldde dat het plan is deze zomer aan de lsag te gaan met het invoeren van het systeem. In de bibliotheken in de Haagse Beemden, Hoge Vucht en Brabantpark is een soortgelijk systeem inmiddels al in gebruik genomen.