http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2010-09-02/schrappen-bouwplannen-dreun-voor-wooncorporatiesfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2010-09-02/schrappen-bouwplannen-dreun-voor-wooncorporatiesfoto Erik Eggens

Herstel economie West-Brabant vlakt af

Economie

BREDA – Het herstel van de economie in West-Brabant zwakt af. Dat concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) na bekendmaking van de Economische Barometer van COEN.

“Dat het herstel van de economie in het eerste kwartaal wat hapert, heeft voor een deel te maken met de seizoensinvloeden.” Volgens de KvK kennen vooral sectoren als de horeca en detailhandel in de eerste maanden van het jaar een zwakke periode. “Maar dat hoeft geen voorbode te zijn voor de rest van het jaar”, aldus de KvK.

Daarentegen blijkt het vertrouwen in de economie in West-Brabant hoger dan het landelijke vertrouwen in de economie. Dat is volgens de KvK te danken aan de hogere verwachting op het gebied van investeringen en export. “West-Brabant profiteert van de industrie in de regio en de bedrijven die veel zakendoen over de grens.”

Ook bij de bouwsector lijken de scherpe randje van crisis langzaam weg te trekken, hoewel ook die sector nog stroef draait. Volgens de KvK is de kou uit de lucht, nu ook de strenge winterperiode is weggetrokken. “Maar de helft van de bouwbedrijven spreekt nog steeds van een kleine orderpositie.”

Bedrijven zijn nog steeds vrij somber over het aantal banen. Ongeveer 16% van de West-Brabantse bedrijven spreekt van een daling van de personeelssterkte in het eerste kwartaal. Slechts 7% verwacht meer mensen aan te nemen, tegenover 14% landelijk.

Alleen in de (zakelijke) diensten is er een duidelijke toename van de vraag naar arbeid zichtbaar. Het Centraal Bureau heeft onlangs nog aangegeven dat de werkloosheid in 2011 licht zal afnemen. De resultaten van COEN wijzen vooralsnog niet in die richting.