Bezorgde supporters willen plaats in bestuur NAC

NAC

STEENAKKER – Onder het mom ‘Wij zijn NAC’ heeft een groep van elf bij NAC betrokken groeperingen een manifest opgesteld. In elf punten eisen de verzamelde supporters onder meer ‘een duidelijke breuk met het beleid van de afgelopen jaren en de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn geweest.’ De supporters eisen bovendien een plek in het bestuur.

De groep publiceerde vrijdagmiddag het manifest op supporterssite de Rat omdat ze zich zorgen maakt om het voortbestaan van de club ‘en de geringe invloed die wij als belangrijkste stakeholder van de BVO NAC Breda hebben ten aanzien van het beleid bij onze club’.

Wanbeleid
De eisen moeten volgens de ondertekenaars zorgen voor de bewaking van de Club NAC. Die, zo valt te lezen: “Wij allen een warm hart toe dragen, maar waarvan het voortbestaan door wanbeleid opnieuw in gevaar is gebracht. NAC is een club met een unieke cultuur, waar meer dan 18.000 supporters de tribunes bezetten, en een grote hoeveelheid kleine en grote sponsoren met een echt NAC hart ieder jaar opnieuw weer genieten van de unieke sfeer in het stadion, zonder dat daar sportieve topprestaties voor nodig zijn.
Dit is de kracht van NAC en dit moet ook bestuurlijk en organisatorisch de kracht van NAC zijn.”

Het manifest lijkt een duidelijke afrekening met het verleden. Oud-bestuursleden mogen niet terugkeren, behalve eventueel de later toegetreden leden: Arie Verbakel en Cor van Rooij. “Mensen die door de oude bestuursleden zijn voorgedragen, of binnen hun invloedssfeer verkeren, zijn niet welkom”, zo valt te lezen.
Ook willen de supporters dat het contract met Theo Mommers ontbonden wordt en dat hij geen afkoopsom krijgt en eventueel juridisch vervolgd wordt.

Zetel in bestuur
De supporters willen ook een sterkere invloed in het bestuur door middel van een zetel in het (nieuwe) bestuur. Die persoon moet belast worden met supporterszaken en de bewaking van de Cultuur van NAC. “Dit bestuurslid moet een beslissingsbevoegdheid krijgen in alle zaken die van invloed zijn op de cultuur van NAC en wordt gecontroleerd door de RvT”, zo schrijven de supporters. “Bovendien is deze persoon belast met de verdere uitbouw van de NAC cultuur en het benutten van de potentie van de achterban. Dit bestuurslid wordt voorgedragen vanuit de afgevaardigden van de supporters binnen de Raad van Toezicht en dient te worden geaccordeerd door de RvT, volgens de geldende procedures.”

Ook willen de verzamelde supporters dat statutair wordt vastgelegd dat de directie geen bevoegdheid krijgt als het gaat om zaken die indruisen tegen de cultuur van NAC.

Ander belangrijk punt is een supporters initiatief, waarmee de supporters beslissingen van bestuur of directie ter discussie kunnen stellen. De ondertekenaars van het manifest stellen 500 handtekeningen voor als drempel. In een aantal andere punten benadrukt de groep dat er meer rekening gehouden moet worden met de belangen van de supporters. Ook moet er een duidelijke dadergerichte aanpak van supportersmisstanden zijn.

De groep ergert zich ook aan het voortdurend lekken naar de pers. Het manifest is ondertekend door Breda Loco’s, NAC Supportersvereniging, NAC Museum, Fanzine de Rat, B-side Rats, VAK-G Harde Kern, NBFC,
Combilozen, VAK F7 en is besproken met de clubraad.