88-jarige Bredase debuteert op hoofdveld NAC

NAC

BREDA – Op het veld van NAC staan. Dat is de wens van de 88-jarige mevrouw Van Son. In navolging van haar man, Kees van Son, die jaren geleden bespeler was van het hoofdveld aan de Beatrixstraat. Donderdag is het dan eindelijk zover: de oude dame mag het veld op. "Ze wordt er 's ochtends mee wakker."

Mevrouw Van Son zit in een rolstoel bij het raam en kijkt af en toe eens naar buiten. Haar begeleidster Carin van Steen van het verzorgingstehuis Elisabeth legt uit dat de oude vrouw niet zo makkelijk meer praat door haar hoge leeftijd.

Heeft u er zin in?
Mevrouw van Son reageert nuchter. “Ja, het valt wel mee. We treffen het wel met het weer”, voegt ze er blij aan toe. “Ze liep al heel lang rond met het idee, maar vorig jaar hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we naar NAC toe gestapt”, vertelt van Steen.

U had dit idee omdat uw man bij NAC heeft gevoetbald toch?
Het blijkt een gevoelige snaar. Bij het vragen naar haar man, wordt de oude vrouw emotioneel. “Haar man is vorig jaar overleden, dus het ligt nog wat gevoelig.” Door haar tranen heen vertelt mevrouw dat haar man nog in het oude Beatrix-stadion heeft gespeeld. "Het nieuwe stadion heb ik nog nooit gezien".

Wat vindt u van het huidige elftal van NAC?
Van Son licht meteen weer op, maar antwoord enigszins gelaten. “Ik kan dat niet vergelijken.” Toch wordt ze weer enthousiast bij het horen van de wedstrijden die het huidige NAC speelt, zeker de laatste tegen Twente. “Twente is een goede ploeg hoor, dus dat is geen schande dat ze daar van verloren”, reageert ze kwiek.

De ins en outs over NAC krijgt ze altijd van Carin te horen. “Ze heeft een echt NAC-hart”, vertelt ze lachend. Dan lijkt de bejaarde zich weer wat te herinneren. “Ik heb een broer die vlakbij woont.” Dan is het even stil. “En mijn zoon geeft rondleidingen bij NAC.”

Wat mevrouw van Son allemaal mag doen komende donderdag weet ze niet. Haar begeleidster vertelt dat ze sowieso een rondleiding krijgen en dat ze op het veld zal staan. "De rest zal ‘een verrassing’ worden."