KHN: ‘Ganache niet laatste restaurant dat sluit’

Zakelijk

CENTRUM – Ganache is niet het laatste restaurant dat zijn deuren sluit dit jaar. Die vrees spreekt Peter Werther (Koninklijke Horeca Nederland) uit. De voornaamste oorzaak?

De blijvend hoge huren en de steeds maar stijgende kosten van bijvoorbeeld drank doen de horeca de das om. “Het is onbegrijpelijk dat brouwers het nodig vinden om elk half jaar hun prijzen te verhogen”, wijst Werther naar een van de oorzaken.

Derde restaurant
Ganache is het derde restaurant sinds begin januari dat zijn deuren sluit. Begin januari ging L’Entrecote aan de Haven dicht en vorige week vrijdag sloot Hemingways. “En ik ben dus bang dat dit niet het laatste restaurant is. De periode tussen kerst en carnaval is voor veel horecaondernemers een lange geweest. Ik heb in september gezegd dat het een lange en zware winter zou worden. En de winter is niet voorbij. Het is nog geen 21 maart.”

Volgens Werther hebben restaurants en kleinere drankgelegenheden het het afgelopen het zwaarst gehad. “Zij zitten aan het eind van de pijplijn en moeten alle kosten doorberekenen. Tegelijkertijd kunnen ze weinig met hun kosten doen. Een beetje aan inkoop en personeel, maar bijvoorbeeld niet aan de huur.”

Langlopende contracten
En daar zit een belangrijk deel van het probleem, vindt Werther. Hij stelt dat niet alleen de ondernemers, maar ook de andere betrokken partijen zich moeten realiseren dat de markt is veranderd. “Je ziet dat deze ondernemers vaak niet in een eigen pand zitten, maar huren met vaak lang lopende contracten. Daar zouden ook de pandeigenaren een les uit moeten trekken. Het kan niet zo zijn dat iedereen moet inleveren, maar dat zij nog de ouderwetse huren blijven vragen.”

Werther zou graag zien dat gemeente, brouwerijen en pandeigenaren om de tafel gaan. “Praat eens met elkaar, ook over bestemmingsplannen. Het heeft geen zin om in pand een nieuw slachtoffer te jagen. Het is de verantwoordelijkheid van een ieder die er aan verdient. Ook van de ondernemer.”

Gesprekken
Hij haalt het pand van de Drie Gezusters aan. “Blijkbaar is dat interessanter om leeg te laten staan, dan om wat van de waarde af te boeken waardoor er een betere huur gevraagd kan worden. Zij moeten herijken, wil een ondernemer kans van slagen blijven houden, maar dat is blijkbaar lastig.”

KHN probeert als werkgeversorganisatie te wijzen op de problemen, onder meer de steeds hoger wordende drankprijzen. “Wij gaan daarover zeker in gesprek met de brouwerijen.”

De faillissementen en sluitingen doen hem pijn. “Voor een lezer is het een kort berichtje, die gaat weer verder. Maar achter elk faillissement zit persoonlijk drama, vaak hebben de eigenaars zelf garant gestaan en is het dus ook een privédrama. Ik vermoed dat er veel verborgen armoede zit.”