foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

'Bezuinigen op Teamplay@NAC onverstandig'

NAC

BREDA – Als NAC moet snijden in de kosten, dan doet de club er verstandig aan het maatschappelijk project Teamplay@NAC buiten schot te laten. Dat stelt onderzoeker Frank van Eekeren van Universiteit Utrecht.

NAC als case-study
De Bredase maatschappelijke organisatie van NAC werd gebruikt als case-study in het onderzoek ‘Rendement van maatschappelijk verantwoord ondernemen door betaald voetbalclubs'. Het onderzoek is uitgevoerd door het Departement voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht in opdracht van ‘Stichting meer dan voetbal’. De maatschappelijke activiteiten van clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie werden onderzocht, waaronder in het bijzonder de activiteiten van NAC Breda. Het is voor het eerst
dat er op deze schaal onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de bijdrage van voetbalclubs op dit gebied.

Teamplay@NAC niet onderschatten
Volgens Frank van Eekeren, senior advisor bij USBO advies, moet NAC het maatschappelijke Teamplay@NAC niet onderschatten. “De club en de maatschappelijke organisatie hebben natuurlijk een hoop met elkaar te maken, maar op financieel gebied zijn zij grotendeels onafhankelijk van elkaar. De club investeert 10% van zijn budget in Teamplay, de rest wordt aangevuld door sponsoren.”

De tien procent die door de voetbalclub wordt geïnvesteerd is volgens Van Eekeren echter van groot belang. “Teamplay levert de club niet alleen sociaal, maar ook een symbolisch kapitaal op. Door te investeren in de samenleving, raakt de club er beter geworteld. Ook is een maatschappelijk project positief voor de uitstraling van de voetbalclub.”

Goodwill
Dat NAC Breda kampt met financiële problemen, valt niet te ontkennen. Steun van sponsoren,bezuinigingen en hulp van de gemeente is cruciaal. Van Eekeren denkt niet dat de gemeente Breda de voetbalclub redt
speciaal voor het project Teamplay, maar dat de maatschappelijke betrokkenheid zeker wel goodwill kweekt bij het stadsbestuur. Volgens Van Eekeren onderscheidt NAC zich van andere clubs in de divisies. “Vooral de omvang van Teamplay is opvallend in Breda. Er werken zo veel mensen, daarin zijn zij de grootste. En dit met een relatief kleine inzet van de club.” Van Eekeren denkt dat een sociaal project als Teamplay@NAC door zijn positieve uitstraling zelfs voor meer sponsoren en dus meer budget kan zorgen.

Valkuil
Er is echter wel een valkuil volgens de advisor; “NAC moet er erg op letten dat de voetbalclub en Teamplay goed aan elkaar gekoppeld blijven.” De Bredase club loopt anders het risico dat Teamplay een verhaal apart wordt: “ Terwijl het in de moderne bedrijfsvoering juist zo belangrijk is dat het team, de directie en de fans ook betrokken worden en blijven bij de maatschappelijke projecten.”