foto Thaddeuz
foto Thaddeuz

Rechtszaak Chassé: Het verschil tussen liggend naakt

Cultuur

CENTRUM – De arena waar het juridisch gevecht tussen het Chassé Theater en fotografe Claudette Van de Rakt vrijdag plaats vindt is voor laatstgenoemde het hol van de leeuw: het theater zelf. De grootte van de betwiste foto laat niet toe de zaak in de rechtszaal af te handelen, vandaar. Het verschil tussen liggend naakt neemt de rechter zelf onder de loep, op locatie

De kale, nogal kille rechtszaal maakt deze ochtend plaats voor het artiestencafé dat na het afdalen van een aantal trappen wordt bereikt. Hier nemen zo nu en dan wereldsterren plaats aan de bar op zoek naar een stukje ontspanning. Nu zijn er vooral geconcentreerde blikken die in de richting van de rechter kijken.

Golvend dak
Even kort de voorgeschiedenis: Het Chassé Theater liet in opdracht een foto maken van een liggende naakte vrouw. Deze beeltenis hangt sinds de opening van het nieuwe bespreekbureau levensgroot op een muur.

De eiseres maakte in 1993 een gelijksoortige foto, genaamd Maanlicht, met een niet geklede liggende dame als centraal thema. Die kocht het theater van haar aan. Beide foto’s zijn gebaseerd op het golvend dak van het theater. Van de Rakt vindt dat inbreuk is gedaan op haar auteursrecht.

Pose van het lichaam, hand, arm, voeten, lang haar, bredere heupen, ondergrond kolen of een bed. Het zijn allemaal details die de advocaten aanhalen om het verschil of juist de gelijkenis aan te tonen.

Toestemming
“Er is een sterke overeenstemming tussen de foto’s te vinden. Dat is niet erg mits toestemming is gevraagd. Daarbij komt kijken dat bij een remake altijd zaken verschillen. Een boek en een verfilming daarvan zijn altijd anders, maar nooit zonder toestemming van de auteur”, zegt R. van Rompaey, de raadsman van Van de Rakt.

Contrastrijk en realistisch versus romantisch en Intiem. Led-verlichting versus maanlicht. Het zijn enkele vergelijkingen die de raadsman van de verdedigende partij opsomt. “Buiten dat heeft Van de Rakt geen monopolie op liggend naakt. De gelijkenis die bestaat, heeft te maken met inspiratie en dat is het dak. Dat was ook een van de uitgangspunten in de opdracht van het Chassé Theater”, aldus advocaat P. Claassen.

Daar is de raadsman van de eiseres het mee eens. “Het gaat niet om de vrijheid van de thematiek. Maar er zijn zoveel mogelijkheden om de contouren van het golvend dak uit te beelden. Nu heeft het er de schijn van dat er bewust over is nagedacht.”

Inbreuk auteursrecht
Dat ontkent de maker van de meest recente foto tijdens de rechtszitting. Ton Dirven. “Dirven heeft eigen werk gemaakt. Alleen de liggende naakte vrouw komt overeen. De uitwerking van de uitgangspunten is totaal anders. Er is totaal geen sprake van inbreuk op het auteursrecht”, zegt zijn advocaat.

Wat het verschil is tussen liggend naakt lijkt de centrale vraag die de rechter moet beantwoorden. Er is nog geen zicht voor wie de rechtszaak in het theater van lach uitmondt of juist er een drama zal worden opgevoerd. De uitspraak volgt over twee weken en dan gewoon weer in de rechtbank.