http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-09-18/breda-photo-fotografen-het-dak-opfoto Guido van der Kroef
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-09-18/breda-photo-fotografen-het-dak-opfoto Guido van der Kroef

Stichting Cultuurbelangen praat niet met wethouder

Cultuur

CENTRUM – In een vergadering met alle collectiehouders van het Breda’s Museum, heeft de Stichting Cultuurbelangen Breda’s Museum maandagavond unaniem besloten niet meer met wethouder Willems van Cultuur om tafel te gaan. Ook wil de stichting niet meer het voortouw nemen in verzelfstandiging. Dit zegt voorzitter van de stichting Frank de Ruijter.

Omdat de gemeente, de eigenlijke werkgever van het Breda’s Museum, geen voortgang maakt in dit proces, is besloten de gesprekken met de wethouder te beëindigen zo zei De Ruijter.

“Ook willen we dat een nog te vormen stichting het voortouw voor de verzelfstandiging overneemt, zodat wij kunnen kijken hoe die club wordt gefinancierd. Daarna kunnen we in overleg met die nieuwe stichting bekijken of we de collectie in bruikleen aan hen geven”, zo legt de voorzitter uit. De Ruijter is vooral benieuwd naar de hoeveelheid steun die de gemeente gaat geven.

Over die steun tot nu toe is hij op z’n zachtst gezegd, niet tevreden. “Ik heb bewijzen dat het gemeentelijk apparaat niet geïnteresseerd is in het Breda’s Museum.” Hierbij verwijst de voorzitter naar de nota ‘Factor C’ waar het museum alleen in de begroting wordt genoemd en nergens anders. “Ze vechten er niet voor, alsof het een gelopen race is.”

Dit probleem vertaalt zich ook naar het zoeken van een alternatief voor het pand waar ze nu in zitten, mocht het museum sluiten. “De gemeente moet met een oplossing komen voor een ander gebouw. Maar tot nu toe is de oriëntatie op een pand dat zowel als expositieruimte als depot kan worden gebruikt, erg mager.”

“Het gebouw waar we nu in zitten, daar is sprake van groot achterstallig onderhoud. De veiligheidsinstallaties en dergelijke zijn niet up-to-date, zowel de voorgevel als het dak kampen met lekkages en het grootste probleem is nog dat de zolder zeer brandgevaarlijk is”, licht De Ruijter de problemen verder toe.

Cultuurbelangen is het ook niet eens met het feit dat het museum achterblijft qua bezoekers. Dit jaar bezochten dertigduizend mensen het museum. “Ten opzichte van vorig jaar hebben we een groei van tien procent gemaakt en dat getal blijft nog steeds stijgen.”

De stichting heeft ook aangekondigd een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente als ze niet snel handelen. “Wij hebben een overeenkomst met de gemeente gemaakt waarin staat wat zij moeten doen. Komt ze die afspraken niet na, ja, dan is het logisch dat wij naar de rechter stappen.”