Kick-off Paragames in het teken van acceptatie

Sport

RUITERSBOS – Acceptatie van de gehandicapte medemens door sport. Daar draaide de kick-off van de Paragames dinsdagmiddag om. Breda organiseert dit evenement voor gehandicapte sporters van zes tot en met negen oktober.

Wethouder Bob Bergkamp van Sport beaamt enthousiast de stelling dat de games het pareltje van de stad zijn wat evenementen betreft. En ook de landelijke organisatie NOC*NSF is zeer tevreden met de Paragames: het is het grootste evenement voor gehandicapten in Europa.

Dat mag ook wel als je kijkt naar het programma: twintig sporten die, zo hoopt de organisatie, door dertig nationaliteiten beoefend gaan worden. Met vierduizend deelnemers verdeeld over zeventien accommodaties in Breda en omgeving. Niet alle deelnemers zijn echter deelnemer in de ruimste zin van het woord; deze mensen begeleiden en geven clinics.

Het geven van clinics en het daarop aansluitende schoolproject – georganiseerd door NHTV-studente Kelly Kouters – moet de acceptatie voor mensen met een handicap veel groter maken. Zoals Maaike en Maina het al zeiden in een ‘spreekbeurt’ over de Paragames: “Als die mensen plezier hebben in het sporten, krijgen ze vertrouwen en als ze vertrouwen krijgen, kunnen ze de hele wereld aan.” Dit leverde de twee basisschoolmeisjes een hartverwarmend applaus op.

Ook voormalig wielrenner en ambassadeur van de games Mikhail Touz, oorspronkelijk uit Oekraïne, die in een rolstoel terecht is gekomen tijdens een afdaling van een berg, is enthousiast over het toernooi. “Door de publiciteit die deze sporten krijgen zullen ook gezonde mensen die op de bank zitten, maar ook gehandicapten die achter de geraniums zitten zin krijgen om te gaan sporten. Het leven eindigt niet bij een handicap, het verandert gewoon.”

Om deze boodschap nog duidelijker te maken geeft de hoofdsponsor Amgen een wisseltrofee aan degene die de meest uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Ook gaf de hoofdsponsor een cheque aan voorzitter John van Ierland en ambassadeurs Mikhail Touz en Johan Reekers voor de Paragames.

Het is duidelijk dat Breda voorop loopt wat gehandicaptensport betreft: met dit toernooi willen ze zelfs een voorzet geven voor 2028, als Nederland de Olympische Spelen wil organiseren. Dan moeten er gelijktijdig Paralympische Spelen worden gehouden volgens hen.

De organisatie wil ook de zogenaamde Specialympics organiseren; Spelen voor verstandelijk gehandicapten. Zo wordt de sport meer geaccepteerd en zal zelfs de NOS dit soort topsport moeten gaan uitzenden. Want dat doen ze nog niet: in hun ogen is dit namelijk geen topsport.